Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 14:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/komponentbrist-och-fraktkaos-ger-hogre-priser-pa-black-friday/

EKONOMI

Komponentbrist och fraktkaos ger högre priser på Black Friday

Priset för att frakta en fyrtiofotscontainer från Kina till norra Europa har blivit nästan sex gånger högre på ett år.
Priset för att frakta en fyrtiofotscontainer från Kina till norra Europa har blivit nästan sex gånger högre på ett år. Foto: George Frey/AFP

Var tredje e-handlare uppger att priserna på Black Friday blir högre i år än förra året. Även julhandeln i stort påverkas. Det är framför allt komponentbrist och fraktproblem som påverkar priserna.

– Vi kan se att det redan nu blivit dyrare för konsumenter, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank.

Fraktkris, brist på varor som behövs i tillverkning och högre priser på råvaror gör att priserna på årets Black Friday blir högre än tidigare.

– Pandemin har skapat störningar och obalans i globala försörjningskedjor, säger Ebba Ljungberg, produkt– och konsumentexpert på Prisjakt.

Sex av tio handlare uppger att de haft svårt att få in varor och var tredje handlare anger att prisnivån blir högre i år än förra året. Det visar en enkätundersökning gjort av det norska analysföretaget Opinion på uppdrag av Prisjakt där totalt 42 svenska e-handlare tillfrågades.

Ebba Ljungberg
Ebba Ljungberg Foto: Pressbild

Det handlar framför allt om att priserna för att skeppa containrar har mångdubblats, att det saknas halvledare som används i elektronik och ökade kostnader för olja och metall som gjort att butikerna fått betala mer för varorna på hyllorna.

– Fram till nyligen har butikerna själva tagit kostnaderna genom att sänka sina marginaler. Det är inte hållbart i längden, vi ser nu hur priserna ökar, säger Ebba Ljungberg.

Ebba Ljungbergs tips är att vara ute i god tid och planera inköpen bättre.

– Mitt råd är att redan innan fundera på vad man behöver, skriva en lista och undvika att köpa saker som inte är med på listan, säger hon.

När Black Friday har spridit ut sig till Black Week, eller till och med Black Month, minskas behovet av att handla för mycket på en specifik dag, säger Ebba Ljungberg.

Priserna på Black Friday väntas bli högre i år.
Priserna på Black Friday väntas bli högre i år. Foto: Jessica Gow/TT

– Jag skulle säga att det är positivt, hetsen var tidigare ohållbar och butikerna kunde knappt hantera alla köp eller skicka varorna i tid. Nu skulle jag säga att det är lättare för handeln att hänga med och lättare för konsumenterna att undvika impulsköpen, säger Ebba Ljungberg.

Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank som följt containerkrisen under längre tid, säger att det fortfarande finns problem.

– Det är fortfarande ansträngt även om man ser vissa tecken på att fraktpriserna har nått en topp. Men priserna är fortfarande höga till följd av leveransstörningar och långa leveranstider.

Jörgen Kennemar
Jörgen Kennemar Foto: Pressbild

Samtidigt visar inköpschefsindex – en konjunkturmätare för den svenska ekonomin – att handelns svårigheter med att få varor i tid finns kvar.

– Leveranstiderna kvarstår och äventyrar produktionen på många industriföretag men också delar av tjänstenäringen som också påverkas av de långa leveranstiderna och strulet kring containertrafiken, vilket påverkar julhandeln.

Högre transportkostnader till följd av containerstrulet i kombination med de högre priserna på drivmedel har gjort att inflationen har stigit.

– Vi kan se att det redan nu blivit dyrare för konsumenter. Man får också vänta längre på produkterna, säger Jörgen Kennemar.

Läs mer: Så skyddar du dig i reahandeln

Läs mer: Professorn om Black Friday: Vi har outsourcat våra utsläpp

Läs mer: Netonnets vd spår mer samfrakt inom handeln

Ämnen i artikeln

E-handel
Black Friday
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt