Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kongressen godkänner budget

Foto: Saul Loeb / AP
Representanthuset har röstat ja till det av senaten godkända budgetförslag för att lösa USA:s finanskris.
 

Därmed är det hotande budgetstupet tillfällig avvärjt, sedan beslutet om kraftiga nedskärningar i budgeten skjutits upp i två månader. Samtidigt kvarstår skattelättnaderna, som infördes under president George W Bushs tid, för dem som tjänar upp till 400.000 dollar för enskilda och 450.000 dollar för familjer. De med högre inkomst får däremot skatten höjd.

Reavinst- och kapitalvinstskatten höjs i den nya budgeten från 15 till 20 procent. En generell ambition är att hålla skatterna nere för de allra flesta, men höja satserna för de med högre inkomster.

Det omstridda åtstramningspaketet, som nu skjuts upp, omfattar sammanlagt 1.200 miljarder dollar under en tioårsperiod. Det gäller bland annat försvaret och den sociala välfärden och motsvarar besparingar på 24 miljarder dollar (cirka 165 miljarder kronor) under två månader.

Läs mer: Uppgörelsen ”en delseger” för Obama

Läs mer: Detta innebär uppgörelsen

Budgetförslaget från senaten, där Demokraterna är i majoritet, röstades igenom i representanthuset med siffrorna 257 mot 167, men den till synes breda överenskommelsen kan vara bräcklig. Många av de republikaner som röstat ja har dock uttryckt mer eller mindre skepsis.

– Jag är ett mycket motvilligt ”ja”. Detta är det bästa vi kan göra med tanke på senatens och Vita husets inställning för tillfället, och det är åtminstone delvis en seger för det amerikanska folket. Det kan jag ta i det här läget, säger exempelvis New York-representanten Nan Hayworth till CNN.

Orsaken till brådskan för omröstning och godkännande är att en den nyvalda kongressen ska sväras in i morgon, torsdag. Om det hade röstats ner riskerades att tidsbestämda skattesänkningar och arbetslöshetsförmåner skulle sluta gälla.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist känner både lättnad och oro sedan den amerikanska kongressens båda kamrar har godkänt en budget som avvärjer det hotande budgetstupet.

– Det är en lättnad över ett beslut i ett akut läge, säger Bergqvist. Världsekonomin riskerade en tvärnit, som skulle ha drabbat det exportberoende Sverige.

Men än återstår en rad problem för president Barack Obama och kongressen att lösa.

– De har köpt sig tid – två månader som de kan förhandla. Och det är mycket tuffa förhandlingar som väntar. Samtidigt måste de besluta om att lyfta lånetaket så att USA på nytt kan ge ut obligationer.

Bergqvist varnar för fortsatt osäkerhet, samma osäkerhet som avspeglats på börserna världen runt under hösten.

– Företagen har hållit igen på investeringarna och hushållen har hållit i plånboken. Det är negativt för tillväxten.

Han konstaterar att Asienbörserna hittills reagerat positivt på nyheterna från Washington. De befarade skattehöjningen för hushållen i USA har uteblivit.

– Det är en rimlig reaktion i Asien på detta. Men när de sätter sig ner och funderar över vad som återstår att förhandla om i USA kan man vänta en viss försvagning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.