Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kongressen-techjattarna-ar-for-maktiga/

Ekonomi

Kongressen: Techjättarna är för mäktiga

Facebooks vd Mark Zuckerberg via länk.
Facebooks vd Mark Zuckerberg via länk. Foto: Pool/AFP

På onsdagen ställdes ledarna för några av världens största techföretag mot väggen i den amerikanska kongressen.

Kongressens politiker anklagade i början av mötet techjättarna för att vara ”för mäktiga”, och hävdade att coronapandemin kommer att stärka deras ställning ytterligare.

TT Text

Techjättarna Amazon, Apple, Facebook och Googleägaren Alphabet representerades av respektive företags vd vid kongressens digitala utfrågning. Det hela är en del av en större utredning i USA där man granskar landets konkurrenslagar.

Den amerikanska konkurrentlagstiftningen tillåter generellt sett företag att ha en dominerande ställning på marknaden. Först när dominansen kan skada konsumenter eller marknaden i sig sätter lagstiftningen stopp. Något som har fått flera att ifrågasätta motivet bakom onsdagens utfrågning.

En hel del av företagens argument hade redan offentliggjorts sedan innan och som väntat anspelade de under förhöret på amerikansk patriotism och hotet från Kina.

– Apple är ett unikt amerikanskt företag vars framgång endast är möjlig i USA, sade Apples vd Tim Cook enligt CNN.

– Om man ser på var världens ledande techföretag kommer ifrån var den stora majoriteten amerikanska för tio år sedan. I dag är nästan hälften kinesiska, sade Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Ohiorepublikanen Jim Jordan anlade tidigt under förhören en skeptisk ton mot techbolagen, och anklagade dem för politisk färgning:

– Låt mig komma till saken direkt; techjättarna är ute efter konservativa, sade han.

Amazons vd Jeff Bezos (t h) var också med via länk.
Amazons vd Jeff Bezos (t h) var också med via länk. Foto: GRAEME JENNINGS

I samband med det togs sociala mediers relation till president Donald Trump upp. Bland annat frågades Marc Zuckerberg ut av republikaner om konkurrenten Twitters beslut att begränsa Trumps sons konto från att twittra i 12 timmar den senaste vecka, eftersom Twitter bedömde att han brutit mot reglerna om desinformation om coronaviruset.

– Jag tror att det du refererar till hände på Twitter, så det är svårt för mig att uttala mig om det, svarade Zuckerberg.

Men det är inte bara i USA som techjättarna nagelfars när det gäller konkurrensregler. Apple utreds även i EU för brott mot konkurrenslagarna. Föremålet för granskning där är företagets butik App Store. Där tar Apple 30 procent av pengarna för prenumerationer, vilket bland annat fått svenska Spotify att ryta ifrån.

– Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, har Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez tidigare sagt till TT.

Ämnen i artikeln

Facebook
Google
Amazon
Jeff Bezos
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt