Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Konkurrensen är satt ur spel

Foto: Johan Andersson
Konkurrensen mellan bankerna är stendöd. Trots hård kritik, inte minst från politikerhåll, väljer 9 av 10 kunder att bli kvar i sin bank visar en undersökning DN Ekonomi låtit göra. Ett faktum bankerna är väl medvetna om – och utnyttjar.

Bankernas vd:ar och ledningarna kan sitta lugnt i båten. Trots tidvis massiv kritik mot höga räntor, oskäliga avgifter eller generösa bonusar till toppchefer stannar kunderna kvar med några få undantag.

Inte ens uppmaningar om att byta bank när kritiken mot bankerna väller fram (ett budskap som trummats in på senare tid av finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman) hjälper.

Konkurrensen är minst sagt bristfällig. Men kunderna är dessutom mer eller mindre inlåsta i den bank man en gång valt. Under de senaste tre åren är det bara 7 procent som helt bytt bank visar en undersökning som undersökningsföretaget Ipsos (tidigare Synovate) gjort för DN Ekonomis räkning.

– Resultatet indikerar att det på årsbasis är betydligt färre som gör slag i saken och byter bank trots att man inte är nöjd, säger Johanna Laurin Gullhed, marknadskonsult på Ipsos.

Sett som andel av Bank-Sveriges hela kundstock handlar det om några hundra tusen personer. Som mest handlar det kanske om upp­emot en halv miljon kunder som byter bank helt och hållet under ett år.

– Bankbytarna är för få för att sätta press på bankerna, konstaterar Carl Magnus Berglund, utredare på Konsumentverket.

Så har det sett ut de senaste tio åren och det är något som de fyra storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken är väl medvetna om. Och utnyttjar, tror Carl Magnus Berglund.

Det finns helt enkelt för många oöverkomliga hinder för att kunderna ska ta steget och helt lämna sin bank för en annan med bättre erbjudanden, konstaterar Konsumentverket. Därför ska myndigheten nu dra i gång en förstudie för att se vilka ”tekniska hinder ” som begränsar kundernas möjligheter att fritt byta bank och om det går att göra något åt dessa.

I DN Ekonomis undersökning svarar 11 procent att de delvis bytt bank under de senaste tre åren. Det vanligaste skälet till att en kund byter bank (helt eller delvis) lägre låneräntor/lägre avgifter eller bättre ekonomiska villkor i den nya banken. Mer än varannan bankbytare (56 procent) anger detta som skäl.

Näst vanligaste skälet är att man byter arbete (16 procent) och tredje vanligaste (13 procent) som anges enligt undersökningen är att man ska köpa eller har köpt ny bostad.

Undersökningen visar även att äldre och de med lägre utbildning och därmed lägre inkomster blir kvar i samma bank trots att de inte är nöjda med villkoren.

– Kunder med högre inkomster har mer att vinna på ett bankbyte i kronor och ören. Det kan vara en förklaring, säger Johanna Laurin Gullhed på Ipsos.

Men åtta av tio har under perioden 2008–2011 alltså inte bytt bank, vare sig helt eller delvis, enligt undersökningen som gjorts i slutet av januari på uppdrag av Ipsos.

Av dem som blir kvar säger var tredje bankkund (33 procent) att de gör det av ”gammal vana” och var fjärde (24 procent) blir kvar trots att det kostar lite mer att stanna kvar än att byta till någon annan bank.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.