Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Konkurrensverket utreder MTR:s anmälan mot SJ

MTR Express klagomål till Konkurrensverket har gått vidare till utredning. Arkivbild
MTR Express klagomål till Konkurrensverket har gått vidare till utredning. Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

Konkurrensverket har beslutat att gå vidare med MTR Express anmälan mot SJ. 

I våras lämnade MTR Express in en anmälan till Konkurrensverket med ett formellt klagomål. Där hävdar de att SJ har ägnat sig åt missbruk av sin dominerade ställning och konkurrensbegränsat fjärrtågstrafiken, genom att inte tillåta alla tågoperatörer att sälja sina biljetter på SJ.se. 

Konkurrensverket har tidigare fått ett liknande klagomål från MTR Express innan de kom ut på marknaden, där MTR Express menar att SJ medvetet utesluter tågföretag. 

SJ har i tidigare kommentarer menat att deras försäljningssajt fungerar som ett komplement där man kan hitta olika resevägar via tåg och inte en sajt där man kan hitta konkurrerande tågresor för bästa pris. 

Maria Bernadsson, konkurrensråd på Konkurrensverket, är ansvarig för ärendet och berättar att Konkurrensverket nu har fått mer underlag för detta ärende och beslutat att det kan finnas anledningar att titta på de påståenden som MTR Express har lagt fram. 

– Vi tycker att det är värt att undersöka fallet, säger Maria Bernadsson, på Konkurrensverket. 

Läs även: Tågbolaget MTR utmanar SJ 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.