Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Konkurrensverket vill stoppa kycklingaffär

Kronfågels köp av konkurrenten Lagerberg måste förbjudas, kräver Konkurrensverket.

Men Kronfågel vägrar backa och därför får tingsrätten avgöra om affären blir av.

Kronfågel är Sverige största kycklingproducent. I somras offentliggjorde företaget att det tänkte köpa Lagerbergs, den tredje största på den svenska marknaden, för 105 miljoner kronor.

Men på fredagen bestämde Konkurrensverket att affären skulle ge Kronfågel en allt för dominerande position. När det gäller färdiggrillad kyckling i butik skulle Kronfågel få en marknadsandel över 70 procent och för färsk kyckling skulle marknadsandelen hamna på mellan 50 och 60 procent.

Det kan inte Konkurrensverket acceptera.

– Andra aktörer skulle få svårt att hävda sig på marknaden, och risken för negativa konsumenteffekter, till exempel prishöjningar, är stor, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Kronfågel har kommit med förslag på lösningar som också prövats av Konkurrensverket, men även dessa har fått tummen ner.

– De har inte kommit med något förslag som vi har kunnat acceptera. Tyvärr återstår därför bara att kräva ett förbud, säger Per Karlsson, verkets chefsjurist, till DN

Konkurrensverket har vänt sig till Stockholms tingsrätt med en stämningsansökan och begär att affären stoppas, mot ett vite på 100 miljoner kronor.

Tingsrätten ska komma med ett besked inom sex månader. Senast den 22 juli ska med andra ord rätten ha avgjort tvisten.

Kronfågel och Lagerberg skulle kunna självmant dra sig ur för att på sätt slippa en förhandling i tingsrätten. Men det är inte aktuellt, enligt Kronfågels vd Magnus Lagergren.

– Nej, det finns inget i stämningsansökan som fått oss att ändra oss, säger han och är förvissad om att de båda företagen kommer att vinna i tingsrätten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.