Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/konkurshotet-okar-kraftigt-for-sbb-enligt-ny-analys/

EKONOMI

Konkurshotet ökar kraftigt för SBB enligt ny analys

Foto: Anders Wiklund/TT

Risken att fastighetsbolaget SBB går i konkurs har ökat kraftig enligt beräkningar från finanstjänsten Bloomberg, skriver Dagens Industri.

Med hjälp av sin Default risk model följer finanstjänsten Bloomberg sannolikheten för konkurs hos 75 000 företag världen över. Den bygger bland annat på skuldsättningsgrad och marknadsrörelserna för aktien, så kallad volatilitet.

Före kvartalsrapporten den 28 april var risken för konkurs inom ett år för drygt 5 procent för Ilija Batljans fastighetsbolag SBB, enligt Bloombergs modell. Inför Stockholmsbörsen öppning på onsdagen hade risken ökat till 18 procent, skriver Dagens Industri.

SBB:s aktie har rasat den senaste tiden, inte minst på grund av att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s i måndags sänkte betyget från BBB- till ”skräpstatusen” BB+. S&P varnade också i sin rapport för ytterligare nedgraderingar om bolaget inte säkrar ytterligare finansiering.

SBB har, enligt Dagens Industri, kortsiktiga lån på 14 miljarder och långsiktig belåning på 70 miljarder kronor. Ungefär lika stor belåning har Castellum, som dock har en konkursrisk inom ett år på 2 procent enligt Bloombergs modell.

Läs också: SBB i räntefälla - kommuner kan bli vinnare