Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kontanter-viktigt-nar-aldre-valjer-butik/

Ekonomi

Kontanter viktigt när äldre väljer butik

PRO har undersök priser på matkassar. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

42 procent – så mycket mer kostade den dyraste matkassen jämfört med den billigaste i PRO:s årliga matprisundersökning.

Men inte bara priserna nagelfars. Även faktorer som kontanthantering, hemkörning och vänligt bemötande jämförs.

Rätta artikel

– Jag tror att det oftast är pensionärerna som kanske inte har bil och är hänvisade till dyrare mindre butiker, säger Anita Jonson, samordnare för prisundersökningen i Stockholm och en av de cirka 900 pensionärer som gav sig ut för att jämföra priser den 24 oktober i fjol.

Att mindre butiker var dyrare var en av slutsatserna när priset på 34 vanliga basvaror jämfördes i 695 butiker. Likaså var priserna lägre på västkusten och högre i norr samt i Stockholmsregionen.

Den billigaste matkassen kostade 672:85 kronor och fanns i en butik i Charlottenberg i Värmland. Landskapet utmärkte sig även som det distrikt med lägst genomsnittspriser. Dyraste matkassen kostade 957:60 kronor och fanns i Uppsala medan Norrbotten utmärkte sig med de dyraste snittpriserna.

Pensionärerna jämförde även prisskillnaden mellan fysiska butiker och samma produkter på nätet. Undersökningen visade att det i genomsnitt blev 12 procent dyrare att handla på nätet.

Inte bara priset väger tungt, utan faktorer som kontanthantering, hemkörning och vänligt bemötande spelar roll för de pensionärer som har möjlighet att välja var de ska göra sina inköp. Därför har PRO även skattat "pensionärsvänligheten" hos butikerna utifrån kriterier såsom kontanthantering, hemkörning och kundtoaletter. Utvecklingen mot självskanning i stället för bemannade kassor uppfattas av många äldre som besvärligt och somliga känner sig otrygga med att betala med kort, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

– Oftast om du har kontanter i din handväska har du ungefär det du ska göra av med, men om någon kommer åt ditt konto kan du ha allting på det.

Undersökningen visade att priset på ekologisk mat fortfarande är betydligt högre. I genomsnitt kostade en kasse med 17 ekologiska basvaror 21 procent mer än den konventionella kassen. Prisskillnaden skilde sig mycket åt mellan olika varugrupper. Störst var prisskillnaden på ekologiska havregryn som kostade 60 procent mer, medan ekologisk torsk var 7 procent dyrare.

Enligt Christina Tallberg innebär prisskillnaden ett svårt dilemma för många pensionärer som gärna hade velat handla mera ekologiskt.

– Jag blir ledsen i hela kroppen. Vilken skillnad det är om du har en hyfsad pension och delar hushåll. Då kan du välja ekologiskt även om det är enorma prisskillnader. Men många ensamstående har kanske inte den chansen.

Ola Nilsson, konsumentsakkunnig på PRO vill att undersökningen ska fungera som en ögonöppnare för allmänheten.

– Det är många som är hänvisade att gå till sin närbutik i bostadsområdet och tycker att det är en jätteviktig del för livskvalitén att kunna göra det, men de ska också veta om att det är betydligt dyrare.

Läs även: Kontantfritt kan skada den personliga integriteten

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt