Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Konton i skatteparadis avslöjade

Tusentals personer med konton i skatteparadis kan räkna med att deras tillgångar blir offentligt kända efter ett stort upplagt samarbete mellan undersökande journalister.

Kontoinformation och e-post – sammanlagt över två miljoner filer – har läckt ut. Enligt brittiska The Guardian kommer det mesta av informationen från Brittiska Jungfruöarna och Kajmanöarna.

Bakom genomgången står journalistorganisationen ICIJ, och 86 journalister i 46 länder har genomfört den. Svenska Fokus har deltagit i projektet och uppger att det också finns uppgifter om en svensk affärsman i den information som läckt ut.

Jean-Jacques Augier, kampanjgeneral åt Frankrikes president François Hollande, är enligt granskningen delägare i två offshore-bolag. Två döttrar till Azerbajdzjans president Ilham Aliyev förekommer också i materialet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.