Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kontorspersonal får currykorv medan cheferna äter delikatesser

När den tyska biltillverkaren BMW i dag, måndag, fyller 100 år ska alla anställda få vara med och fira. Men för många anställda har festen fått en bismak. Chefer och inbjudna bjuds på en stor buffé. Men vanliga arbetare får nöja sig med korv.

BMW är ett av Tysklands största företag och tillhör dessutom tillhör de ledande i världen när det gäller lyxiga bilar.

Så det är klart att 100-årsdagen av företagets grundande ska firas.

BMW räknar den 7 mars 1916 som dagen när företaget grundades - även om det först hette Bayerische Flugzeug-Werke och tillverkade flygplansmotorer. Året därpå bytte man namn till Bayerische Motoren Werke, förkortat till BMW.

Bara i München, där huvudkontoret finns, har BMW 41.000 anställda. Och det är festligheterna på hemmaplan som får kritik. Facket talar om ett klassamhälle.

Bilkoncernen har bjudit 2.000 personer – chefer, kändisar och andra prominenta – till Olympiahallen i München. Där dukas det upp en stor buffé från ett välkänt delikatessföretag.

Övriga anställda får också en ledig eftermiddag, men får fira på Allianz Arena, fotbollsstadion där Bayern München spelar sina hemmamatcher. På menyn: currykorv, rapporterar tidningen Süddeutsche Zeitung.

Det är den skillnaden som får facket att tala om ett klassamhälle.

Nu ska sägas att korv inte är det enda som de anställda får till livs på fotbollsarenan. Flera artister och dj's ska också uppträda.

Men den riktiga partystämningen verkar inte vilja infinna sig:

– Om koncernledningen inte vill fira tillsammans med de anställda går jag inte dit, säger den facklige ledaren Murat Yilmaz enligt Münchentidningen Tz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.