Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Köpa bostad i orostider

Världsekonomin skakar, börserna faller och bostadsmarknaden har kylts av rejält. Trots det kanske du nu står inför ditt livs största affär — skaffa eller byta bostad.

När sommaren är över börjar bostadsmarknaden röra på sig igen. Allt fler skyltar om visning dyker upp utanför villor eller bostadsrätter. I dagsläget är ovanligt många bostäder ute till försäljning, enligt bostadssajten Bovision.

Enligt sajtens statistik har priserna som säljarna begär fortsatt att stiga.

– I Stockholm kan det delvis hänga ihop med att man infört acceptpris. Men även i andra delar har de begärda priserna fortsatt upp, säger vd Ulf Magnusson.

– Det betyder ju inte att försäljningspriset blir högre. Med tanke på det stora utbudet och det osäkra världsläget borde priserna snarare gå ned.

Men vilket är det bästa rådet i dagsläget till den som ska byta bostad?

– Det viktigaste är att man låter sig styras av sin och familjens behov. När det gäller priserna så köper och säljer man ju i samma marknad så det som har betydelse är egentligen om man tycker att mellanskillnaden är rimlig, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Historiskt sett har det varit vanligast i Sverige att köpa först och sälja sedan. Nu är det ofta tvärtom.

– Och det beror mycket på bankerna. Det finns till och med banker som inte tillåter att man sitter med dubbla boendekostnader under en tid, säger Nykvist.

Också Ulf Magnusson har noterat att bankerna har blivit allt restriktivare när det gäller de så kallade överbryggningslånen.

– Och det har skapat litet av ett kaos på marknaden.

De som fått det svårast i dagsläget är de som ännu inte är inne på bostadsmarknaden utan ska skaffa sig sitt första egna hem. Med tur — och i alla fall i Stockholmsområdet lång kötid — går det att få en hyresrätt. Men för den som måste köpa sin bostad är läget värre.

Bankerna har stramat upp sin utlåning. Finansinspektionens nya regel om att du själv måste stå för 15 procent av köpeskillingen har gjort det svårare för till exempel unga att komma in på bostadsmarknaden.

Köper du en bostadsrätt, som i storstäderna lätt kan kosta både en och två miljoner kronor, måste du själv kunna lägga upp 150.000–300.000 kronor, lita till föräldrar eller ta ett dyrare blancolån.

Fakta:Råd vid bostadsköp

Var på den säkra sidan, sälj först och köp sedan.

Kolla prisstatistiken för det område du är intresserad av.

Köp bostad utifrån dina behov. Tänk långsiktigt och tänk inte för mycket på kortsiktiga vinster.

Räkna realistiskt fram vad du har råd med per månad och sätt ett pristak för de bostäder du bjuder på. I månadskostnaden ska räntor på lånen, eventuella amorteringar, värme, el, vatten och avlopp, försäkringar räknas in.

Gå på flera visningar. Det ger en bra bild av prisläget och en känsla för hur och var du skulle trivas.

Bli inte förblindad av enkla skönhetsfläckar i bostaden och bli inte lurad av ytlig homestyling.

Numera går det att försäkra sig mot dubbla bokostnader hos vissa mäklare — men det kostar förstås också en slant.

Källa: Fastighetsbyrån

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.