Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Köpa eller sälja – tipsen för sommarens loppisar

Sommaren är högsäsong för loppisarna runt om i Sverige. Här får du veta både hur du fyndar och hur du får tomt på prylbordet.

Nu för tiden finns det loppmarknader året runt men det är något visst med att ströva runt i sommarvärmen i maklig takt. Många säljare föredrar också de varmare månaderna så utbudet blir större.

En av de största loppisarna i Stockholmsområdet håller till på den gamla galoppbanan i Täby en dryg mil norr om staden. Försäljningen startar klockan tolv men säljarna släpps in från klockan elva.

Robert Gonzales är en av dem som parkerat bilen, öppnat bakluckan och håller på att packa upp. På hans bord finns många mindre saker som mobilskal, laddare och olika prydnadssaker.

– Mycket är sådant som jag har sedan tidigare men jag får en hel del av kompisar som vet att jag brukar sälja här ett par gånger om året, säger han.

En bit längre bort har familjen Wegin packat upp det de vill sälja i år. Syskonen och pappa Johan Wegin har sålt här i Täby i många år, ända sedan barnen var små.

– Vi tar fem kronor för det mesta och sällan mer än 20 kronor. Vi vill få med oss så lite som möjligt hem igen, säger Rebecca Wegenius.

Patricia Wahlbäck är här med barnen Penny, 5, och Julius, 3. De bor i närheten och brukar komma hit någon gång varje sommar.

– Barnen köper leksaker och jag letar efter glas och porslin, gärna retro från 50-talet, säger hon.

Penny, som tömt spargrisen, har hittat en kartong med fjärilar, en bevingad älva som rider på en enhörning och en plasthäst med lila man. Lillebror sitter i barnvagnen med ett fast grepp om en plastskalbagge som skulle kunna föreställa en ekoxe.

Loppmarknadens oskrivna regler

För att loppmarknaden ska bli en lyckad upplevelse behöver man ha koll på en del oskrivna regler. Här är en genomgång som hjälper dig både att köpa och sälja.

Billigt

Priserna är väldigt låga, många saker kostar 5–10 kronor. Det gör att man kan hitta riktiga fynd men också att det kan vara svårt att sälja saker av lite högre kvalitet som man vill ha mer pengar för.

Sälj hellre de lite bättre grejerna på någon av sajterna på internet. Men tänk på att en lite finare sak kan locka kunder som köper något annat.

Betalning

Många använder bankernas betaltjänst swisch som är ett smidigt sätt att betala. Men det är ingenting du kan räkna med. Ta med dig växelpengar både när du köper och säljer. Annars kan du gå miste om ett fynd eller en försäljning.

Kom tidigt

De mest hängivna loppisbesökarna är på plats redan när säljarna börjar med uppackningen. De vill vara säkra på att inte gå miste om något fynd. Kommer du sent kan godbitarna redan vara sålda.

Som säljare har du allt att vinna på att få upp dina grejer på bordet så fort som möjligt. Längre exponeringstid ökar försäljningen.

Mat och egen stol

Det går ofta att köpa varmkorv och fika men det är bra att ta med eget. Då slipper du lämna bordet om du säljer och köerna tar tid från shoppingen.

Det är ofta svårt att hitta någonstans att sitta så ta gärna med en egen enkel hopfällbar stol. Det kan vara jobbigt att stå bakom prylbordet i många timmar och det är krångligt att stå upp och äta.

Säsongsvaror

Det kan vara svårt att sälja ett par skridskor i juli men det finns alltid köpare med lång framför hållning. Så tveka inte att försöka sälja prylar avsedda för en viss säsong vid någon annan tidpunkt. Köper du saker under fel säsong ökar chansen att göra riktiga fynd eftersom efterfrågan är lågre.

Väskor och påsar

Ta gärna med dig några plastkassar så det blir lätt att bära hem fynden. Kassarna går lätt ner i fickan och är bara att plocka fram när de behövs. Bjuder du kunderna på några kassar och påsar missar du inte försäljningar för att köparen inte kan bära hem prylarna som du vill sälja.

Fakta.Så hittar du loppisarna

Många små loppisar annonseras bara lokalt. Håll ögonen öppna där du befinner dig och leta efter lappar och anslag.

De lite större loppisarna finns ofta med på någon av de sajter som marknadsför sina egna eller har som idé att guida loppisbesökare. Här är några av dem:

svenskaloppisar.se

loppiskartan.se

loppisportalen.se

loppisappen.se

loppisar.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.