Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/koppar-och-kaffe-viktigaste-varorna-fran-brasilien/

Ekonomi

Koppar och kaffe viktigaste varorna från Brasilien

Nästan en tredjedel av allt orostad kaffe importerades från Brasilien under 2018. Foto: Lars Lindqvist

Efter bränderna i Amazonas regnskog höjs röster för att bojkotta brasilianska varor. Så här ser Sveriges handel med Brasilien ut.

En total import på drygt fem miljarder kronor och en export som under 2018 uppnår nästan åtta miljarder, enligt siffror från myndigheten Kommerskollegium. Men Brasilien är ändå en relativt liten handelspartner till Sverige. 

Under 2018 exporterade Sverige totalt varor till ett värde av 1441 miljarder kronor. Av det står exporten till Brasilien för mindre än en procent. När det gäller importen var andelen från Brasilien ännu mindre.

Däremot är vissa brasilianska varor viktiga för den svenska marknaden. De två största bitarna av importkakan är koppar och kaffe med 37 respektive 15 procent. 2018 kom ungefär hälften av Sveriges importerade koppar och nästan en tredjedel av allt orostad kaffe från Brasilien.

– För vissa enskilda varor, framför allt inom importen, är Brasilien en väldigt viktig leverantör. Om man stryper den tillgången förändras de svenska importörernas och industrins förutsättningar stort, säger Petter Stålenheim, från Kommerskollegiets enhet för internationell handelsutveckling.

Efter bränderna i Amazonas har flera matbutiken fått påtryckningar från kunder att sluta sälja brasilianska livsmedel som nötkött och soja. Under fjolåret uppgick livsmedelsimporten från Brasilien till nästan 1,2 miljarder kronor, en andel på mindre än en procent av den totala svenska importen av livsmedel.

Exportmässigt var transportmedel den största svenska varan under 2018 och stod för drygt en femtedel av den totala exporten till Brasilien. Det rör då sig främst om delar och tillbehör till motorfordon.

När det gäller handeln med Brasilien är exporten däremot inte lika viktig som importen, menar Petter Stålenheim.

– Det finns ingen varugrupp där Brasilien är en så stor marknad. Det är inte avgörande på samma sätt.

De senaste åren har den svenska exporten till Brasilien ökat. I ett längre perspektiv har utvecklingen däremot gått i motsatt riktning. 2018 var den totala exporten ungefär en och en halv miljard mindre än 2013. Under samma period ökade importen från landet med 1,8 miljarder kronor.

Läs mer:

Matjättar avvaktar med bojkott

Europas frihandel kan bli ett viktigt klimatvapen 

Har bränderna påverkat vilka varor du väljer?