Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Köpstopp på Mac-datorer i San Francisco

San Francisco bannlyser Apple-datorer på kommunala kontor. Anledningen är att Apple inte vill delta i ett miljöcertifikat för elektroniska produkter.

Stoppet gäller inköp av stationära och bärbara Macintosh-datorer för kommunala medel, skriver CIO Journal. Bojkotten syftar till att få tillverkaren Apple att omvärdera beslutet att inte delta i EPEAT, ett register där elektronikprodukter poängsätts utefter vilken miljöpåverkan de har.

Kommunen i San Francisco spenderade 2010 drygt 45.000 dollar på Apple-produkter, en droppe i havet jämfört med företagets nettoförsäljning på 65 miljarder dollar samma år.

Men Apple har sitt högvarter i Cupertino, 70 kilometer från San Francisco, och staden hoppas på att platssamhörigheten ska väga tungt i övertalningsförsöket. Många av Apples anställda som bor i San Francisco har redan hjälpt till att uppmärksamma kampanjen.

Än så länge tyder dock inget på att Apple kommer att ändra sig och har inte förklarat varför man ställer sig utanför. Ett uttalande antyder dock att företaget ställer sig utanför EPEAT för att man tycker sig få för låga miljöpoäng för sina produkter.

”Apple är branschledande i att redovisa våra utsläpp av växthusgaser och Appleprodukter är överlägsna på flera andra miljöområden som inte mäts av EPEAT, som avlägsnande av giftigt material.”

Bestämmelser i USA föreskriver att 95 procent av all elektronik som köps av myndigheter måste vara godkända av EPEAT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.