Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/koreansk-naringslivstopp-avgar-efter-falskt-pastaende-om-yoghurt/

Ekonomi

Koreansk näringslivstopp avgår efter falskt påstående om yoghurt

Yoghurt. Arkivbild.
Yoghurt. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Hong Won-Sik, styrelseordförande för det sydkoreanska mejeribolaget Namyang avgår. Detta sedan bolaget hävdat att deras yoghurt skulle vara högeffektivt för att stoppa coronaviruset.

Det sydkoreanska mejeribolaget Namyang Dairy Products forskningschef påstod för tre veckor sedan att familjeföretagets yoghurtdrycker var 78 procent effektivt mot covid-19-viruset. Försäljningen sköt i höjden, liksom bolagets värde på aktiemarknaden, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

– Jag lämnar mitt ordförandeskap genom att ta allt ansvar. Jag kommer inte att lämna över ledarskapet till mina barn, säger styrelseordförande Hong Won-Sik gråtande på en presskonferens på tisdagen.

Det koreanska livsmedelsverket anklagar Namyang för vilseledande marknadsföring och man har ansökt om att straffa bolaget med att i två månader stoppa produktionen i dess största anläggning. Polis har genomfört en razzia i laboratoriet efter misstankar om manipulerade forskningsresultat.

Mejeribolagets kris har därtill förvärrats av lokala mediers avslöjande om att Hong Won-Siks äldsta son, tillika toppchef, leasat flera bilar för företagets pengar, men för personligt bruk. En tidigare utpressningsskandal 2013 drabbade Namyang så hårt att de förlorade sin position som marknadsledande i Sydkorea.

Läs mer:

Risken för allvarlig covid börjar öka redan för normalviktiga

Fakta i frågan: Har Sveriges överdödlighet varit högre än andra länder?

Kina byter vaccinstrategi – kan godkänna Pfizer

Ämnen i artikeln

Sydkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt