Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Korruption är inte en bra affär”

Huguette Labelle.
Huguette Labelle. Foto: Johan Schück

Företag bör hålla sig borta från länder där de inte kan göra ­affärer hederligt. Det ligger i deras eget intresse att vägra betala mutor, menar Huguette Labelle, ordförande i Transparency International.

– Det finns sätt för företag att inte bli indragna i korruption. Man måste stå fast vid sina principer och visa att de inte är förhandlingsbara. Med en enda muta är allt spolierat, betonar Huguette Labelle som ska tala vid svenska Transparencys tioårsjubileum.

Hon säger detta på tal om vad Telia Sonera kunde ha gjort för att inte fastna i korruptionsträsket i Uzbekistan. Som det nu har blivit borde företaget inte alls vara där. Genom att betala mutor bidrar man till ett fördjupa korruptionen, samtidigt som de egna kostnaderna kan bli skyhöga.

– Vissa internationella bolag har tvingats betala mångmiljardbelopp för att ta sig ur korruptionen. Ut­över de moraliska aspekterna är det, helt enkelt, ingen bra affär, framhåller Huguette Labelle.

Själv kommer hon från Kanada och har en bakgrund som universitetskansler och minister. Men sedan 2005 är viktigaste uppgiften att leda Transparency International som numera är verksamt i fler än 100 länder. Mest känd är organisationen för sitt korruptionsindex, där Sverige beskrivs som ett av minst belastade länderna medan Ukraina ligger sämst till i Europa.

– När Ukraina nu behöver hjälp utifrån måste den ges på strikta villkor som är gemensamma för alla givare. Det är enda möjligheten att få pengarna att hamna rätt, samtidigt som ukrainarna ges möjlighet att göra sig kvitt en del av korruptionen, poängterar hon.

Huguette Labelle tar Brasilien som exempel på hur korruption kraftfullt kan bekämpas. Där har straffen, i form av företagsböter, höjts mycket kraftigt, samtidigt som regeringen vill ge offentlighet åt alla statliga betalningar.

Till Sverige är hennes råd att granska kommunerna hårdare, särskilt deras upphandlingar. I skärningspunkten mellan offentligt och privat finns risker som inte tillräckligt beaktas. Det gäller stora summor pengar, samtidigt som systemen inte är tillräckligt robusta, varnar hon.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption är mer kritisk mot de svenska förhållandena. Företag från Sverige uppträder inte bättre utomlands än andra länders, invänder han i en paneldebatt:

– Transparencys index över korruptionen är naivt och visar inte hur det verkligen ligger till i privata sektorn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.