Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kostopp-i-anmalan-till-hogskoleprovet/

Ekonomi

Stopp för anmälan till högskoleprovet

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kön till högskoleprovsanmälan fick pausas på förmiddagen, på grund av tekniska problem i betalningsfunktionen.

Ingen som tappat sin köplats och får börja om riskerar dock att bli utan provplats, bedömer den nationelle provsamordnaren Peter Honeth.

TT Text

När anmälan till de två högskoleproven våren 2021 öppnade under tisdagsmorgonen stod tiotusentals personer redo. Men inte mer än cirka 10.000 personer hann betala anmälningsavgiften förrän betalningsfunktionen havererade.

– Det är den underleverantör som ansvarar för betalningsfunktionen som har tekniska problem. Kön har därför pausats medan felsökning pågår, säger den nationelle provsamordnaren Peter Honeth till TT.

Han berättar också att det verkar vara mycket luft i kön, sannolikt därför att många köat i dator, surfplatta och mobil samtidigt.

– I nuläget är det omkring 29.000 som står i kö, så det finns gott om platser kvar, säger han.

De som köar behåller sin plats i kön. Men dessvärre får alla som kastades ut ur systemet i samband med betalningen börja om.

– Jag kan förstå att folk blir förbaskade, men allt talar för att de inte ska bli utan provplats, säger han.

Vårens prov är två till antalet, och hålls lördag den 13 mars och lördag den 8 maj, med 35.000 deltagare per provdag. De anmälda får inte själva välja datum utan lottas av Universitets- och högskolerådet.

Anledningen till att det blir två provtillfällen är pandemin – det skulle av smittskyddsskäl bli ogörligt att låta 70.000 skriva samma dag.

Anmälningstiden går ut vid midnatt den 18 januari, men anmälan kan stänga tidigare om platserna fyllts.

Läs mer: Testa dina kunskaper på orddelen i högskoleprovet

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt