Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 20:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kosttillskott-for-miljarder/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kosttillskott för miljarder

I fjol köpte svenskarna egenvårdsprodukter för miljarder. Kosttillskott toppar listorna och allra mest ökar det inom träningens område.

Nya siffror från branschorganisationen Svensk egenvård visar att försäljningen i fjol uppgick till fem miljarder — en ökning med en miljard på fem år. Mest växer försäljningen av kosttillskott i samband med träning och storsäljaren är proteinpulver.

- Vi ser att det är ett bredare användande och att vi når ut till fler. Framför allt genom sociala medier där man vill berätta vad man äter och hur man tränar, säger Therese Hillman, vd för Gymgrossisten.

Hon menar att ökningen hänger ihop en hälsotrend och att allt fler tränar mer och hårdare.

Stefan Pettersson, forskare på institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med om att det är viktigt att fylla på proteindepåerna men att det går lika bra genom traditionella livsmedel.

- Det enda nyttan med av den här typen av proteintillskott är att det är lättillgängligt men det behövs inget extraprotein i form av tillskott för att tillgodogöra sig träningen.

Han rekommenderar huvudmål utspridda över dagen, mellanmål och gärna ett kvällsmål.

- Oavsett om man är elitidrottare eller motionär så är det gynnsamt eftersom återhämtningen nattetid blir bättre, säger Pettersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.