Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Köttchef gripen efter mutskandal

Kött som säljs i en butik i Rio de Janeiro.
Kött som säljs i en butik i Rio de Janeiro. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP

Efter misstankar om att myndigheter mutats för att inte inspektera dåligt kött har Brasiliens president kallat till krismöte.

En hög chef för ett företag inom köttindustrin har gripits.

Enligt brasiliansk polis finns det bevis för att livsmedelsföretag har betalat inspektörer för att se mellan fingrarna kring dåligt kött, salmonellasmittat kött och export av kött med undermålig dokumentation.

Två jättar inom köttindustrin – BRF och JBS – har gått ut med reklamkampanjer i stora tidningar i Brasilien för att försöka bättra på sitt solkade rykte.

En hög chef vid BRF gick självmant till polisen, där han greps. Myndigheterna har stängt ner en av BRF:s köttfabriker. Ytterligare ett trettiotal personer har hittills gripits och ett drygt trettiotal anställda vid lantbruksdepartement har sparkats, misstänkta för inblandning i köttbluffen.

BRF har gått ut i annonser med att företaget ”aldrig sålt ruttet kött”. Företaget hävdar att uppgifterna om dåligt kött rör mindre köttföretag och inte kan kopplas till BRF. Även världens största köttproducent JBS har gått ut med en liknande kampanj som har publicerats i 27 olika medier.

Brasiliens president Michel Temer kallade på söndagen köttindustrin, som är en viktig del för en vacklande brasiliansk ekonomi, till ett krismöte. Brasilien exporterar årligen fågelkött för motsvarande 44 miljarder kronor och nötkött för motsvarande 38 miljarder kronor till runt 150 länder.

Därefter vidtog nästa krismöte, med ambassadörer från stora importländer. I ett försök att lindra eventuell oro försäkrade Temer att korruptionsavslöjandena inte betyder att brasilianskt kött är osäkert.

Avslöjandet kommer vid en oläglig tidpunkt för Brasilien, som tillsammans med flera andra sydamerikanska länder försöker få till ett handelsavtal med EU.

EU:s ambassadör i Brasilien João Gomes Cravinho har bett landets myndigheter om mer information. Han vill veta om det rör sig om systematiska fel eller om det handlar om enskilda händelser.

Läs mer: Köttskandal i Brasilien: ruttet kött säljs till Europa

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.