Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Köttskandal i Brasilien: ruttet kött säljs till Europa

Upphängda köttbitar i Rio de Janeiro.
Upphängda köttbitar i Rio de Janeiro. Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP

Ett omfattande och systematiskt fusk med kött har avslöjats i världens största exportör av rött kött, Brasilien. Efter två års utredning slog myndigheterna på fredagen till i en räd mot nästan 200 köttförädlingsfabriker. Misstankarna gäller bland annat försäljning av ruttet kött, och att man blandat ut färs med kartong. Det är oklart om köttet nått Sverige.

Fler än 30 företag anklagas för att ha hanterat kött på ett ohygieniskt sätt, och sedan dolt att köttet till exempel var ruttet genom olika behandlingar.

– Man har använt syra och andra kemikalier för att dölja produkternas tillstånd. I vissa fall har man använt cancerogena ämnen, säger polisen enligt BBC.

Tre anläggningar har stängts och ytterligare 21 är under granskning.

Det handlar om produktion av både rött kött och om kycklingkött, i det senare fallet ska kycklingfärs ha blandats ut med potatis, vatten och till och med kartong för att öka vinsten.

Bland företagen som granskas finns JBF och BRF, världens största exportörer av rött kött, respektive världens största producent av kycklingkött.

En stor del av det kött som företagen producerar exporteras till Europa och andra delar av världen, skriver BBC.

Sverige importerar årligen nästan 1.000 ton nötkött från Brasilien. Kontrollmyndigheten Livsmedelverket har ännu inte fått något larm via sina officiella kanaler om att dåligt kött skulle ha kommit till Sverige. 

– Får vi uppgifter om att det här köttet har kommit till Sverige så skulle vi vända oss till de företag som pekas ut i de här spårningsuppgifterna och övervaka att de ser till att det här köttet samlas in och försvinner från marknaden. Det kan ju ha gått vidare till andra företag, så det kan bli långa kedjor med ganska många företag inblandade, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT

Enligt utredarna misstänks hälsoskyddsinspektörer har mutats att godkänna anläggningarna, och 33 statstjänstemän har stängts av som en följd av detta.

På måndag ska jordbruksministern Blairo Maggi möta utländska ambassadörer för att lugna dem och försöka förhindra att man inför sanktioner mot köttexportörerna.

Läs mer: Brasiliens president tonar ned köttskandal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.