Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-06 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftig-fall-pa-stockholmsborsen/

Ekonomi

Kraftig fall på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll rejält under torsdagens handel, helt i linje med en dyster börsutveckling ute i Europa. Det enda storbolag som gick mot strömmen var den brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca.

TT Text

Stockholmsbörsen öppnade på minus och fallet ökade ytterligare efter beskedet från USA att landets ekonomi krympt med 32,9 procent under årets andra kvartal. Vid stängning hade det breda OMXS-indexet gått ned 2,2 procent och storbolagslistan OMXS30 landade på minus 2,3 procent.

Det enda av storbolagen som inte backade under torsdagens handel var Astra Zeneca som vid stängning hade stigit med 1,0 procent efter att företaget presenterat sin delårsrapport på morgonen. 

Bolaget redovisade ett vinstlyft som var större än vad analytiker överlag hade räknat med. Läkemedelsföretaget flaggade även för att dess vaccin mot covid-19 kan komma ut på marknaden redan under innevarande år. Ökningen för Astra Zeneca avtog dock något under dagen.

Det tyngsta sänket i torsdagens handel var klädjätten H&M, som gick ner 4,3 procent.

Även på de ledande Europabörserna blev kursnedgången kraftig. Londonbörsens FTSE 100-index dök med 2,4 procent, Frankfurts Dax-index sjönk hela 3,6 procent och i Paris minskade CAC 40 med 2,3 procent.

Läs mer: Carl Johan von Seth: Historiskt ras – okänd fortsättning för USA:s ekonomi  

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt