Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftig-okning-av-anmalningar-av-maklare/

EKONOMI

Kraftig ökning av anmälningar av mäklare

Fram till halvårsskiftet i år har nästan lika många anmälningar kommit till Fastighetsmäklarinspektionen som under hela 2020.
Fram till halvårsskiftet i år har nästan lika många anmälningar kommit till Fastighetsmäklarinspektionen som under hela 2020. Foto: Magnus Hallgren

Antalet anmälningar riktade mot fastighetsmäklare har ökat kraftigt de senaste åren.

Fram till halvårsskiftet i år har nästan lika många anmälningar kommit till Fastighetsmäklarinspektionen som under hela 2020. Och nu har inspektionen svårt att hinna med.

Antalet mäklare har ökat under de senaste åren, men antalet anmälningar mot dem har ökat än mer.

År 2016 fanns det enligt Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) drygt 6 900 registrerade mäklare i Sverige. Vid halvårsskiftet i år fanns det nästan 7 400.

Men 2016 kom det endast in 416 anmälningar till FMI; i fjol var den siffran 1 349. Och fram till och med juni i år hade 1 142 anmälningar kommit in till inspektionen – vilket pekar på att ett ytterligare rekord sätts för 2021.

Anmälningar mot mäklare
*Fram till och med juni i år.
Anmälningar mot mäklare
Foto: Fredrik Sandberg/TT Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Vad som ligger bakom den kraftiga ökningen kan inte FMI:s generaldirektör Gunilla Paulsson säga exakt.

– Men vi tror att inspektionen har blivit mer känd, säger hon och hänvisar bland annat till att FMI uppmärksammades i samband med flytten till Karlstad 2017.

Det vanligast klagomålet gäller så kallad lockpriser, det vill säga att mäklaren lägger ut en annons med ett allt för lågt utgångspris för att få igång en budgivning som kraftigt trissar upp priset.

Det är också det klagomål som ökat mest, från ungefär 25 procent av anmälningarna till runt hälften.

Nyligen återkallade FMI:s disciplinnämnd tillståndet för en mäklare som trots två tidigare varningar fortsatte med lockpriser.

– Det är första gången som vi har återkallat tillstånden på den grunden, säger Paulsson.

Under det senaste dryga året har bostadspriserna, i synnerhet villapriserna, stigit kraftigt. Gunilla Paulsson håller med om att det kan vara svårt för en mäklare att sätta ett rättvisande pris när dessa stiger så kraftigt.

– Å andra sidan är den svenska bostadsmarknaden väldigt transparant, så mäklare borde kunna sätta det pris de kan förvänta sig, säger hon och hänvisar till att statistik över priser är lättillgängliga i Sverige, säger hon.

De många anmälningarna gör att inspektionen tvingas sålla och bara handlägga de grövsta fallen som sedan går till disciplinnämnden för avgörande.

– Det finns en gräns för vad vi kan klara med nuvarande resurser. Vi skulle aldrig hinna med att granska alla anmälningar, säger Paulsson.

Så ni behöver mer pengar?

– Det behöver vi alltid!

– Men det handlar också om att andra aktörer behöver göra mer också – och då menar jag branschen, tillägger Paulsson.

Läs mer:

Mäklare tror på svalare bostadsmarknad

Mäklare dyrast i Göteborg

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt