Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftig-okning-av-arbetsmiljoarenden-i-pandemin/

Ekonomi

Kraftig ökning av arbetsmiljöärenden i pandemin

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Anders Wiklund/TT

Coronapandemin har fått ärendena att välla in till Arbetsmiljöverket. Det har hittills i år varit fler skyddsombudsstopp kopplade till smittrisk på arbetsplatsen än vad det är totalt ett vanligt år, visar DN:s genomgång.

– Det är en kraftig ökning, konstaterar Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Viruset har skapat en ny faktor som de flesta arbetsgivare inte behövt tänka på i sitt arbetsmiljöarbete innan – risken för smitta. Att det är en ovan aspekt att ta hänsyn till som arbetsgivare visar sig också i Arbetsmiljöverkets statistik.

– Om vi tittar på inflödet så ser vi att här är något som hänt 2020, och det är väl inte någon högoddsare att gissa på vilket sambandet är, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Så här långt i år har myndigheten tagit emot 4.729 coronarelaterade tillbudsanmälningar. Det är fall där arbetsgivare anmält att en eller flera arbetstagare exponerats för viruset i sitt arbete, till exempel genom att utföra arbetsuppgifter nära en smittad utan att ha möjlighet till distansering eller annat skydd.

I 196 fall har skyddsombud på arbetsplatser runtom i landet upptäckt risker så allvarliga att de begärt att Arbetsmiljöverket ingriper.

99 gånger har skyddsombud sett så allvarliga risker för coronasmitta på arbetsplatsen att man begärt så kallat skyddsombudsstopp. Det får ett skyddsombud bara göra om medarbetarnas liv eller hälsa är i omedelbar och allvarlig fara, enligt Arbetsmiljölagen.

– Vi pratar inte om att det är någon maskin som varit trasig utan här har ju varit stor oro för någonting som man blir sjuk och till och med kan dö av. Det är inte konstigt att det skapats oro och att det dragits i bromsen då, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Som jämförelse begärdes totalt 83 skyddsombudsstopp förra året.

– Det är en kraftig ökning, konstaterar Erna Zelmin-Ekenhem och fortsätter:

– Vi har också sett att anmälningar av arbetssjukdomar och annat som är covid-relaterat har ökat väldigt mycket och det måste vi naturligtvis analysera mer noggrant framöver.

Utöver alla ärenden hos Arbetsmiljöverket så pågår också tre åklagarledda förundersökningar om arbetsmiljöbrott just nu med koppling till pandemin.

Enligt Åklagarmyndighetens riksenhet för arbetsmiljöbrott har det upprättats totalt nio polisanmälningar om coronarelaterade arbetsmiljöbrott under året. Men tre av dem togs aldrig upp av åklagare och tre ledde till förundersökning som sedan lagts ner.

– Det vi har normalt sett är ju skador eller dödsfall på arbetsplatserna genom till exempel fall- eller klämolyckor. Här handlar det bland annat om anmälningar om att arbetstagare avlidit till följd av smitta som man menar orsakats på arbetsplatsen, säger chefsåklagare Karin Falk Strand.

De avslutade förundersökningarna har lagts ner när åklagaren kommit fram till att det inte gått att styrka att personen faktiskt smittats på arbetsplatsen. Det är den stora utmaningen i den här typen av ärenden, menar Karin Falk Strand.

– Det är jättesvårt att göra när man har en samhällsspridning som vi har i dag, att säga var smittan kommit ifrån, säger hon.

Åtminstone två av de tre pågående förundersökningarna handlar om äldreboenden.

Även vad gäller begäran om ingripande från Arbetsmiljöverket och skyddsombudsstopp är det vård- och omsorg för äldre som ligger i topp, tillsammans med transporttjänster som kollektivtrafik eller taxi.

Erna Zelmin Ekenhem lyfter att det inom omsorgen var problem med arbetsmiljön redan innan pandemin.

– Vi har under många år kunnat se att det är ganska stor omsättning på personal. Med det sagt betyder det inte att de som kommer in inte gör sitt jobb, men det är svårt att få kontinuitet i rutiner och har man inte ett bra arbetsmiljöarbete på plats är man inte bra rustad för att möta en kris som den vi har nu, förklarar hon.

Finns det anledning att kritisera arbetsgivarna eller är man ursäktat av omständigheterna?

– Det är som så många gånger att sanningen ligger någonstans mittemellan. Många arbetsgivare har gjort sitt yttersta för att förstå och för att eliminera och minimera risker, och det har fungerat någorlunda sett till förutsättningarna.

– Men sedan ser vi också att det finns brister som oroar oss väldigt mycket, och det ser vi inte minst inom vården och inom omsorgen, säger Erna Zelmin Ekenhem.

Ämnen i artikeln

Arbetsmiljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt