Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kraftig tysk ekonomisk inbromsning

Den tyska ekonomin har bromsat upp mer än väntat.

BNP-tillväxten under andra kvartalet landade på 0,1 procent jämfört med kvartalet före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Ekonomernas förväntningar låg på plus 0,5 procent.

På årsbasis ligger därmed tillväxttakten på 2,8 procent, jämfört med första kvartalet då tillväxten var hela 5,0 procent.

Den oväntat svaga tyska tillväxtsiffran fick aktiekurserna på de större Europabörserna att falla i förhandeln, rapporterar Reuters. Det indikerar ordentligt sjunkande aktiekurser när den egentliga handeln öppnar klockan 9.

Det var skakigt på marknaden under den inledande handeln på tisdagen, med kursfall på börsen, räntefall och en krona som föll mot både dollarn och euron. Svaga BNP-siffror från euroländer som Tyskland och Spanien spred oro, då en dålig tillväxt väsentligt försämrar möjligheterna att hantera den fördjupade skuldkrisen i eurozonen.

Samtidigt står det klart att Europeiska centralbanken (ECB) i förra veckan ökade stödköpen av statsobligationer från euroländerna till rekordbeloppet 22 miljarder euro. ECB återupplivade sitt stödköpsprogram i början av augusti efter att under fyra månader inte ha använt detta sätt att blåsa liv i svårsålda statspapper på andrahandsmarknaden.

ECB:s interventioner på marknaden förra veckan drog bland annat ned räntorna på spanska och italienska statsobligationer med tioårig löptid från cirka 6 till 5 procent. Räntan på svenska statspapper med samma löptid ligger på 2,18 procent. Räntegapet utgör den premie marknaden tar ut till följd av oro för att vissa länder ska få problem med betalningsförmågan.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.