Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kraftigt fall för oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja faller kraftigt sedan Iran satt käppar i hjulet för en koordinerad global minskning av oljeproduktionen inom kort.

Ett terminskontrakt Brentolja för leverans nästa månad faller med nästan 3 procent till drygt 39 dollar per fat. Och analytiker tror att det kan fortsätta nedåt en bit till.

– Vi kommer troligen få se priser på 35 dollar per fat innan vi når 45 dollar per fat, säger Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på SEB till Reuters.

Prisfallet i måndagens handel kom efter ett uttalande från Irans oljeminister Bijan Zanganeh i helgen, enligt vilket Opec-landet inte kommer att ansluta sig till samarbetet kring globala produktionskvoter förrän landet nått en produktionsvolym på kanske 4 miljoner fat olja per dag.

I dagsläget är Irans produktionsvolym på knappt 2 miljoner fat per dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.