Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-hojd-omsattning-for-volvo/

Ekonomi

Kraftigt höjd omsättning för Volvo

Volvos vd Martin Lundstedt. Foto: Peter Claesson

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar ett resultat efter finansiella poster på 13.280 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det kan jämföras med resultatet på 7.727 miljoner kronor samma period året före.

Rätta artikel

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 11.228 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 107.208 miljoner kronor, jämfört med 89.143 miljoner kronor ett år tidigare, enligt rapporten. 

Omsättningen steg med hela 20 procent till 107.208 miljoner där ökningen skedde främst i Nord- och Sydamerika. I Nordamerika ser bolaget en ökning med 48 procent, i Sydamerika 51 procent.

Vd:n Martin Lundstedt säger till TT om förklaringen till resultatet:

– Vi har sett en god marknadssituation men vi ser också att de störningar vi haft i leveranskedjorna har successivt minskat. Vi är väldigt nöjda, det är ett starkt resultat.

Angående att orderingången gått ned, säger han:

– Den ser mer dramatisk ut än den faktiskt är. Den huvudsakliga förklaringen är ett fortsatt lågt orderintag i Nordamerika då vi är utsålda 2019 och därför varit restriktiva att öppna orderböckerna. Det andra skälet är en viss nedgång i Europa på grund av höga jämförelsetal.

Trots en minskad orderingång lämnar företaget sin prognos för 2019 oförändrad på alla marknader, för Nordamerika ligger den på 300.000 tunga lastbilar medan siffran i Kina ligger på 970.000 tunga lastbilar.

Läs även: Här ska Volvo skapa framtidens fordon