Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kraftigt kritiserad Gripen-affär på gång med Botswana

Nairobi. På måndag landar Botswanas president Ian Khama i Stockholm. På agendan för det officiella besöket står förhandlingar om att köpa åtta Gripen-plan för runt 14 miljarder kronor. I Botswana rasar oppositionen och hotar att riva upp alla avtal vid ett eventuellt maktskifte.

 – Om den svenska regeringen går framåt med den här affären framstår de som hycklare, säger oppositionsledaren Duma Boko.

Botswana anses vara en av de fredligaste och mest stabila demokratierna i Afrika med en BNP per capita som är drygt fyra gånger högre än snittet i regionen. Men fortfarande lever var femte av de drygt två miljoner invånarna i fattigdom och det demokratiska utrymmet har krympt under de senaste tio åren, en utveckling som tillskrivs den auktoritäre presidenten Ian Khama som nu landar i Stockholm för att shoppa svenska stridsflygplan.

I sin kommuniké inför Sverigebesöket nämner Botswanas regering inte med ett enda ord att några militära frågor kommer att avhandlas. Man talar i stället om att stärka vänskapsbanden och samarbetet kring fattigdomsbekämpning, hälsa och miljöskydd. Men bakom ”handel och investeringar” döljer sig en Gripen-affär värd uppemot 16 miljarder pula, motsvarande 14 miljarder kronor.

Dialogen förs mellan Försvarets Materielverk FMV och Botswanas regering. Botswanas försvarsmakt genomför just nu en så kallad marknadsanalys.

När de första uppgifterna dök upp i lokala medier för drygt ett år sedan bekräftade FMV för nyhetsbyrån Six att det handlade om ”i runda slängar, åtta plan av C/D-versionen”.

Affären är mycket kontroversiell i Botswana där oppositionen rasar mot både sin egen president och den svenska regeringen.

– Sverige är angeläget om att visa stöd för utvecklingsagendan i Botswana men nu blir ni delaktiga i det brott det innebär att ta resurser som behövs för att förbättra utbildning och hälsa, säger oppositionsledaren Duma Boko till DN.

Ian Khamas regeringsparti BDP har styrt landet sedan självständigheten för 50 år sedan men väljarstödet har stadigt minskat och presidenten leder nu för första gången en minoritetsregering. Inför valet 2019 har oppositionen enats i en allians vilket ökar sannolikheten för ett historiskt maktskifte. Vid ett sådant lovar Duma Boko att riva upp ett eventuellt Gripen-avtal.

– Vi kommer inte att leva upp till ett korrupt avtal som fattats i strid med folkviljan. Om svenska regeringen ändå skriver ett avtal så utsätter de sig för en risk, säger Boko.

Allianskollegan Dithapelo Keorapetse, parlamentariker för partiet BCP, tycker att Sverige agerar ansvarslöst.

– Sverige flyr från ansvar om de säljer stridsflygplan när vi inte står inför något konventionellt säkerhetshot, när regionen åtnjuter relativt lugn och när det inte finns något hot från någon extern motståndare, säger Keorapetse som fortsätter:

– Vi hoppas att Sverige säger till Khama att han inte har råd med dessa plan för att hans land är fattigt och behöver pengar för att skapa jobb. Vi har en akut brist på läkare och sjuksköterskor men ändå köper han stridsflygplan, säger han.

DN har under tre dagar sökt en kommentar från den svenska regeringen kring den övergripande motsättningen mellan utvecklingsmål och en kostsam Gripen-affär. Statsministern, som står som värd, bollar över till försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag har respekt för det intresse som Botswanas demokratiskt valda regering visar och de eventuella beslut man fattar, säger Hultqvist.

Läs mer: Birgitta Forsberg: ”Sverige väljer alltid Saab före fattiga”

Den oberoende tankesmedjan Institute for Security Studies, ISS, ger oppositionen rätt i bedömningen av behovet av Gripen. Styrelseordföranden Jakkie Cilliers säger att det är obefintligt.

– Det är mycket svårt att rättfärdiga kostnaderna det handlar om. Den här typen av teknologi kräver enorma logistiska supportsystem. Det här är ett fåfängt projekt som drivs av presidenten. Hans maktbas är militären (Khama har tidigare varit chef för försvarsmakten i Botswana, reds anm) och han är en militärman, säger Cilliers.

ISS har sitt säte i Sydafrika, som i slutet av 1990-talet köpte 26 Gripen i en affär som allmänt anses ha varit starten för storskalig korruption i det moderna Sydafrika. Där används bara hälften av planen medan de andra ligger i en roterande malpåse – man varvar vilka plan som flygs och vilka som ställs åt sidan.

Saab hävdar att alla sydafrikanska plan är operationella. Men bara hälften av planen används vid varje givet tillfälle. Detta beror på en strategi som kallas för ”Rotational Preventive Maintenance”. I stället för att lägga hälften i permanent malpåse växlar man mellan förvar och aktiv drift för att samtliga plan ska behållas i stridsdugligt skick.

Piloter har tagit instruktörsjobb i Kina, mekaniker saknas och planen är för dyra att flyga för Sydafrika – som har en 20 gånger större BNP och 25 gånger större befolkning än grannlandet Botswana. En flygtimme för Sydafrikas Gripen C/D kostar runt 90.000 kronor, enligt säkerhetssajten Defenceweb.

– I Sydafrikas fall kunde man argumentera att det är en regional stormakt. Men inte ens Sydafrika skulle ha köpt stridsflygplan från den absoluta frontlinjen, säger Cilliers.

I Botswanas fall behövs främst en paramilitär patrullstyrka som kan övervaka gränsområdena, menar Cilliers.

Botswanas regeringstalesman Jeff Ramsay hänvisar till regionala och kontinentala samarbeten när DN frågar om behovet av Gripen.

– Men vi är en demokrati, de har rätt att säga vad de vill. Det är inte ovanligt för en opposition att opponera sig, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.