Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kraftigt lyft för Huaweis mobiler

Foto: TT

Kinesiska Huawei levererade 108 miljoner smarttelefoner i fjol och blev därmed den första tillverkaren i landet att passera 100-miljonersgränsen.

Jämfört med 2014 ökade leveranserna med 44 procent, med stöd av stark försäljning både på hemmaplan och i Västeuropa.

Intäkterna för den division inom Huawei som säljer smarttelefoner och surfplattor steg med 70 procent till motsvarande cirka 170 miljarder kronor.

De starka siffrorna från Huawei kommer samtidigt som molnen tornar upp sig över branschledarna Samsung och Apple. Samsung har förutspått ett tufft 2016, till följd av svag global ekonomi och allt hårdare konkurrens. Apple väntas, enligt uppgifter i den japanska affärstidningen Nikkei, minska produktionen av sina senaste Iphone-modeller med cirka 30 procent under första kvartalet eftersom lagren har vuxit sig alltför stora.

Den totala världsmarknaden för smarta mobiler beräknas ha vuxit med 10,4 procent under 2015, enligt analysföretaget IDC. Det kan jämföras med en ökning av leveranserna med 27,5 procent året innan.

Huawei är med en marknadsandel på 7,5 procent trea inom smarttelefoner, efter Samsung (23,8 procent) och Apple (13,5 procent), enligt IDC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.