Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kraftigt ökat utbud av bostadsrätter

Other: Anders Wiklund/TT

Den här helgen kommer bostadsköparna att möta ett extra stort utbud av bostäder. Det kan pressa priserna, men det är ännu för tidigt att säga om det kommer att leda till ett prisras.

Under vecka 1 var utbudet av bostadsrätter, räknat som annonser på Hemnet, 63 procent högre än för motsvarande vecka i fjol. Även antalet villaannonser är högre, även om det inte rör sig om samma storleksordning

– Det talar för att det kommer att fortsätta vara köparnas marknad under en tid framöver, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Det finns med andra ord all anledning att anta att den här helgen – den första efter de stora helgerna – kommer att bjuda spekulanterna på en extra stor meny av bostäder.

Läs även: Mäklare föreslog användning av en bulvan 

Att det ser ut att gå mot något av ett rekordutbud har flera orsaker enligt Johan Nordenfelt, affärschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Det finns en grupp som inte gjorde affär i höstas eftersom de då inte fick det pris de ville ha, säger Nordenfelt.

– Och till det har vi ett större utbud än vanligt från nyproduktionen.

Enligt Hemnet var de så kallade återannonserna, annonser som drogs tillbaka innan helgerna men nu återkommer, också på en betydligt högre nivå nu än för ett år sedan. 

Frågan är vilken effekt utbudet kommer att ha på prisnivån.

Under senhösten sjönk bostadspriserna på bred front i landet. På måndag publicerar Svensk Mälarstatistik och Valuegard statistiken över utvecklingen i december och det är ingen vågad gissning att den kommer att visa på fortsatt prisnedgång.

Men det är mindre intressant. December är alltid en svag månad och det intressanta är om priserna fortsättar att minska in i detta år.

– Vi tror att det kommer att fortsätta, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mälarstatistik. 

– Byggherrarna sitter ju med mycket nyproduktion och den måste omsättas. Det kostar byggherrarna mycket pengar om det inte får sälja. Prismässigt är det mycket som talar för en blek marknad under överskådlig tid, säger han vidare.

Det säljs drygt 100.000 bostadsrätter och 50.000 villor årligen i Sverige. Förvånande nog har inte det antalet antalet minskat under 2017. Tvärtom.

– Vi har haft förväntningar om att volymen skulle gå ner, men det har det inte gjort. I fjol var det några tusen fler affärer än 2016, som i sin tur hade några tusen fler än 2015, säger Sandegren.

– Det finns lokala marknader där det är färre affärer, men totalt sett är det uppåt på antalet omsatta objekt.

En marknad som visade färre antal affärer under de tre sista månaderna under 2017 var Stockholms kommun. För helåret 2017 var det ändå en ökning.

Men är det då en köpares marknad som vi ser framför oss under 2018? Johan Nordenfelt är försiktig i sitt svar.

– Den egentliga frågan är inte hur stort utbudet är, utan om efterfrågan matchar utbudet.

– Vågar folk köpa nu? Känns det tryggare? Det är det som avgör, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.