Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kraftigt prisfall på olja

Other: L

Oljepriset har sjunkit drastiskt sedan i somras. En trög världsekonomi kombinerat med ett stort utbud pressar priserna. Det är dåliga nyheter för Norge. Den norska oljeindustrin har sagt upp 5 000 personer på senare tid och fler riskerar att stå på tur.

Sedan årets topp på över 115 dollar per fat i juni har oljepriserna fallit med mer än 20 procent och är nu nere under 91 dollar per fat. Och någon omedelbar uppgång är inte i sikte.

– Det är väldigt dålig stämning på oljemarknaden just nu, säger Thina Margrete Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

En kombination av ökat utbud och lägre efterfrågan ligger bakom trycket nedåt på priserna. Bakom det ökade oljeflödet ligger bland annat USA som har förändrat oljemarknaden radikalt genom sin utvinning av chifferolja.

USA spottar numera ur sig olja på marknaden, produktionen har ökat med fyra miljoner fat per dag sedan 2008, och har dessutom tagit över som den huvudsakliga oljeleverantören till Kanada.

Det tillsammans med att tillväxten i världsekonomin har kommit av sig, håller nere priserna. Särskilt har efterfrågan på olja från tidigare snabbväxande Kina dämpats. Men även Europas ekonomi går fortsatt trögt.

Ett lågt oljepris är goda nyheter för länder som är beroende av oljeimport för sin energiförsörjning och för oljeintensiv industri. Däremot slår det hårt mot länder vars ekonomier lutar sig tungt mot intäkter från oljan.

Särskilt drabbat är Ryssland, vars ekonomi är kraftigt beroende av det svarta guldet. En nedgång i oljepriset med 1 dollar per fat innebär ett inkomsttapp på 2,3 miljarder dollar i den ryska statskassan. Ryssland pressas dessutom av ekonomiska sanktioner från väst och producerar nu mer olja än sedan Sovjetunionens fall i ett försök att kompensera för de förlusterna.

Även i Norge oroar det låga oljepriset. Den norska oljeindustrin är sedan tidigare pressad av högre kostnader och har på senare tid sagt upp runt 5 000 personer till följd av att projekt lagts på is och företagen dragit åt svångremmen. Ett fortsatt sjunkande oljepris på det kan leda till ytterligare sparpaket.

– Skulle priset falla till närmare 80 dollar per fat, vilket jag inte tror i dagsläget, kan det bli fler uppsägningar, menar Thina Margrete Saltvedt.

Samtidigt anser hon att en inbromsning av den norska oljesektorn är välbehövlig efter den starka uppgång som rådde 2003–2012. Lönerna steg snabbt, vilket också smittade av sig till andra delar av ekonomin. Men omvandlingen kan bli tuff. Totalt beräknas 150 000–200 000 personer i Norge arbeta i oljeindustrin eller företag beroende av den.

Förvånande nog beslutade de största oljeländernas samarbetsorganisation Opec att öka sin produktion i september, vilket sänkte priset ännu mer. Anledningen tros vara att Opec med den ökade produktionen hoppas kunna behålla sin marknadsandel i en allt tuffare konkurrens. Exempelvis har Saudiarabien rabatterat priset på olja till kunder i Asien för att hålla kvar sin dominerande ställning.

Framöver räknar dock Thina Margrete Saltvedt med att Opec drar åt kranarna och att oljepriset börjar stiga igen.

– Jag tror det går upp mot 100 dollar per fat när vintern kommer och efterfrågan på energi ökar. Dessutom kan man räkna med att Opecs disciplin blir strängare.

För konsumenter är ett lågt oljepris goda nyheter, framför allt genom att det håller nere bränslekostnaderna. I Sverige är dock påverkan på bensinpriset marginell hittills eftersom en stark dollar höjer importkostnaderna och därmed delvis tar ut effekten av ett lägre oljepris.

Fakta.Konsekvenser av ett lågt oljepris

Vinnare:

Oljeimporterande ekonomier, USA som minskat sitt beroende av oljeimport, konsumenter, bränsleintensiva företag som flygbolag.

Förlorare:

Oljeproducerande länder som Ryssland, Iran, Irak, Venezuela, Nigeria, Angola och Algeriet, oljebolag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.