Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 02:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-ras-pa-wall-street-boeing-i-botten/

EKONOMI

Kraftigt ras på Wall Street – Boeing i botten

Dow Jones rasar.
Dow Jones rasar. Foto: AP

Det blev ett ordentligt ras på Wall Street på onsdagen i coronavirusets spår. Upphämtningen dagen före raderades ut helt och hållet.

TT Text

USA-börserna inledde handelsdagen med att backa kraftigt vid öppning, bland annat var Dow Jones industriindex ned 3,0 procent. Men det räckte inte, efter att Världshälsoorganisationen (WHO) klassat coronavirusutbrottet som en pandemi fortsatte raset ned i källaren. Investerarna uttryckte också missnöje med otydlighet från Trump-administrationen om hur Vita huset ska tackla de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning.

Boeing var en av de största förlorarna med en nedgång på 16,5 procent. Flygplanstillverkaren har inte synat ett sådant nattsvart börsmörker sedan attacken mot World Trade Center 2001.

De stora flygbolagen hade också en bedrövlig handelsdag. American Airlines tappade 4,4 procent och Delta gick ned 7,0 procent.

Inte heller i it- och tekniksektorn fanns det några ljuspunkter. Jättarna Microsoft och Apple sjönk 4,5 respektive 3,5 procent.

Dow Jones industriindex backade 5,9 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 4,9 procent och S&P 500 tappade 4,7 procent.

Dow Jones har därmed fallit 20 procent sedan toppnoteringarna i februari, ett mycket hastigt tapp som i amerikanska termer kallas ”björnmarknad”.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt