Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-ras-pa-wall-street-boeing-i-botten/

Ekonomi

Kraftigt ras på Wall Street – Boeing i botten

Dow Jones rasar.
Dow Jones rasar. Foto: AP

Det blev ett ordentligt ras på Wall Street på onsdagen i coronavirusets spår. Upphämtningen dagen före raderades ut helt och hållet.

TT Text

USA-börserna inledde handelsdagen med att backa kraftigt vid öppning, bland annat var Dow Jones industriindex ned 3,0 procent. Men det räckte inte, efter att Världshälsoorganisationen (WHO) klassat coronavirusutbrottet som en pandemi fortsatte raset ned i källaren. Investerarna uttryckte också missnöje med otydlighet från Trump-administrationen om hur Vita huset ska tackla de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning.

Boeing var en av de största förlorarna med en nedgång på 16,5 procent. Flygplanstillverkaren har inte synat ett sådant nattsvart börsmörker sedan attacken mot World Trade Center 2001.

De stora flygbolagen hade också en bedrövlig handelsdag. American Airlines tappade 4,4 procent och Delta gick ned 7,0 procent.

Inte heller i it- och tekniksektorn fanns det några ljuspunkter. Jättarna Microsoft och Apple sjönk 4,5 respektive 3,5 procent.

Dow Jones industriindex backade 5,9 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 4,9 procent och S&P 500 tappade 4,7 procent.

Dow Jones har därmed fallit 20 procent sedan toppnoteringarna i februari, ett mycket hastigt tapp som i amerikanska termer kallas ”björnmarknad”.