Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kraftigt upp på börsen

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med att stiga kraftigt. Även på de ledande Europabörserna var börshumöret på topp. Vid stängning hade OMXS-index gått upp 2,1 procent till 490,2.

Uppgången var bred – endast Fingerprint Cards gick mot strömmen och backade 3,7 procent.

I torsdags eftermiddag sänkte Europeiska centralbanken investerarnas humör med beskedet att det sannolikt inte blir fler räntesänkningar, och otydliga formuleringar om några av de stimulanser banken just presenterat. Men dagen efter var den osäkerheten bortblåst.

Bank- och gruvaktier agerade draglok. På Stockholmsbörsen steg Boliden mest av storbolagen, 6,3 procent. Kopparpriset har stigit igen och Boliden har även fått höjt riktpris av några mäklarhus, rapporterar Reuters.

Swedbank var en annan vinnare, upp 4,7 procent.

Cristina Stenbeck lämnar ifrån sig ordförandeklubban i Kinnevik till Tom Boardman för att kunna fokusera mer på att hitta nya investeringar. Aktien steg 2,8 procent.

Londonbörsens FTSE-index lyfte 1,7 procent, Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 3,5 procent och Parisbörsens CAC-index ökade 3,3 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.