Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-vinstlyft-for-nordea/

Ekonomi

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Foto: Marcus Ericsson/TT

Bankkoncernen Nordea går bättre än väntat. Vinsten lyfter kraftigt under fjärde kvartalet i fjol, främst tack vare att kostnaderna tryckts ned.

På börsen är det tummen upp. Nordea-aktien lyfter med nästan 5 procent efter bokslutet för 2019.

TT Text

Nordeas styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna på 0:40 euro per aktie, mot 0:69 euro ett år tidigare. Den sänkta utdelningen är dock i linje med vad bankledningen flaggat för.

Framöver siktar banken enligt bokslutet på en utdelningskvot på 60-70 procent av vinsten. Detta ska kombineras med löpande utvärderingar av möjligheten att återköpa aktier för att skifta ut överskottskapital till ägarna, skriver banken i bokslutet för 2019.

Nordeas rörelseresultat för fjärde kvartalet i fjol blev 1 013 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 10,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 705 miljoner euro motsvarande period året före.

Vinsten var högre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på cirka 990 miljoner euro, enligt en sammanställning gjord av marknadsdataföretaget Refinitiv.

Räntenettot, vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, sjönk till 1 108 miljoner euro under kvartalet, från 1 142 miljoner euro ett år tidigare. Kreditförlusterna ökade samtidigt kraftigt till 102 miljoner euro, från 30 miljoner euro.

”Med tanke på det ekonomiska läget räknar Nordea med en i stort sett oförändrad kreditkvalitet under de kommande kvartalen”, skriver Nordea om de ökade kreditförlusterna.

Det blev dock mer intäkter från avgifter och provisioner för Nordea under fjärde kvartalet i fjol än ett år tidigare. Det så kallade provisionsnettot lyfte med 8 procent till 775 miljoner euro, mot 720 miljoner ett år tidigare.

Nordea har också fått ned kostnaderna rejält. De totala rörelsekostnaderna under fjärde kvartalet i fjol föll 15 procent till 1 179 miljoner euro, vilket kan jämföras med 1 384 miljoner euro ett år tidigare.

”Vi levererar i enlighet med vår plan för kostnads­effektiviseringar”, skriver vd Frank Vang-Jensen i en kommentar till resultatet.

Enligt Vang-Jensen har banken samtidigt ökat på sin kapitalbuffert jämfört med kapitalkrav från myndigheter.

”Det innebär att vi har en stark balansräkning som gör att vi står väl rustade för att hantera eventuella förändringar i regelverken och ta vara på tillväxtmöjligheter”, skriver vd:n i sin kommentar.

Avkastningen på eget kapital nådde dock inte upp till målet på över 10 procent, som Nordea siktar på till 2022. Justerat för jämförelsestörande poster steg avkastningen till 7,6 procent mot 6,7 procent ett år tidigare.

Läs mer: Nordeas prognos: Svensk ekonomi vänder uppåt

Ämnen i artikeln

Nordea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt