Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Krångliga biljettregler försvårar för turister

Foto: Jonas Lindstedt

Det gäller att ha gjort en del research om man som turist ska åka buss i en ny stad. Kontanterna är borta för länge sedan och vill du betala med sms krävs att du har registrerat dig.

Borta är tiden när du kunde kliva på en buss och betala din biljett med pengarna på fickan. I Sveriges tre största städer krävs också någon typ av registrering för att kunna betala med mobilen.

Under sommaren finns det extra många av dem som branschen kal­lar för sällanresenärer – turister eller de som av andra anledningar sällan utnyttjar kollektivtrafiken.

Mikael Barani från Pålsboda är på besök i Göteborg med sin dotter. Han tycker att det är ett problem att man inte kan betala direkt på bussen när kommer hit som turist.

– Det är definitivt ett problem, speciellt om man tänker på de äldre som kanske inte använder sms. Det har hänt att man blivit stående, speciellt i början. Nu tänker man sig för innan man kliver på bussen, säger han.

Efter beslut från Arbetsmiljöverket är det på flera platser i Sverige inte längre möjligt att köpa biljetter kontant av busschauffören. Det är för att minska rånrisken och har enligt branschen bidragit till en säkrare arbetsmiljö för chaufförerna.

Förbudet mot kontanthantering behöver inte hindra kortbetalningar, men varken hos Skånetrafiken, Västtrafik eller hos Storstockholms lokaltrafik, SL, som är de tre största bolagen, kan man göra det på stadsbussarna.

– Åker du buss så finns det ingen möjlighet att betala ombord, men vi har en faslig massa försäljningsställen och de som är tillfälliga besökare i Göteborg är väldigt duktiga på att ta reda på vad som gäller, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Både där och i Stockholm måste man numera registrera sig med personnummer eller bankkortsnummer för att kunna köpa en mobil­biljett.

– Många tycker att det har blivit krångligare och vi tittar hela tiden på hur vi ska göra det enklare. Just nu vet vi inte, vi har inget nytt på gång, säger Ronnie Johansson, presskontakt på SL.

Han säger att det är logiskt att det kommer fler frågor till kundtjänst och försäljningsställen när det är mycket turister i staden, men att de flesta vill göra rätt för sig och att det då ofta blir rätt, eftersom informationen finns där för den som söker efter den.

– Man ska vara ute i god tid, det är en förutsättning. På många ställen finns det inte något försäljningsställe precis vid busshållplatsen, vilket kan ställa till problem. Det här att man måste registrera sig jobbar vi på, självklart vill vi förenkla, säger han.

På Skånetrafiken har de precis lanserat en ny app, som de tror ska göra det lättare för även utländs­ka turister att betala.

Fakta.Så här betalar du

Storstockholms ­lokaltrafik, SL

Spärrar till tunnelbanan ska vara bemannade och där kan du köpa biljetter kontant, men du kan inte betala direkt på bussen.

För att köpa en sms-biljett måste du först ha registrerat dig och uppgett personnummer och bank- eller kreditkortsnummer. Du betalar med bankkortet eller får en faktura i efterhand.

På SL och hos deras återförsäljare kan du köpa biljetter, konto­laddningar eller periodkort.

Västtrafik

På bussen kan du inte betala ombord, men på spårvagnarna finns automater för kort och kontanter.

För att kunna köpa sms-biljetter måste du först registrera dig och lämna personnummer eller bankkortsnummer. Du får en faktura på beloppet i efterhand eller betalar direkt med ditt bankkort.

På Västtrafiks försäljningsställen kan du köpa enkelbiljetter, kontoladdningar eller periodkort. Du kan också köpa biljett med bankkort via hemsidan.

Skånetrafiken

Det går inte att köpa biljett på stadsbussarna, men på regionbussarna kan du betala med kort.

Sms-biljetter kan betalas tillsammans med mobilräkningen. Det fungerar om du har abonnemang och med vissa operatörer även med kontantkort. Annars måste du knyta telefonen till ditt bank- eller kreditkort.

Du kan även betala via en app. Detta fungerar även för utländska telefoner. På försäljningsställen kan du köpa förköpsbiljetter, kontoladdningar och periodkort. Åsa Welander

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.