Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Krångligt konto får svidande kritik

Kritiken mot regeringens förslag om ett investeringssparkonto, som ska göra det enklare att spara i aktier och fonder, är massiv. Men Skatteverket anser att det nya kontot är en utmärkt idé och föreslår fler förenklingar.

När remissrundan i dagarna avslutas är Skatteverket en av få tydliga förespråkare till det nya investeringssparkontot.

– Kontot öppnar för ett bredare och enklare sparande. Det har varit väldigt komplicerat för väldigt många med just reavinstbeskattningen, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör.

– Det blir lättare för alla; vi ser i deklarationerna att många räknar fel åt båda håll.

Skatteverket vill göra förslaget ännu enklare och föreslår i sitt remissvar att den som äger aktier för högst 50.000 kronor per den 1 januari 2011 ska få föra över dessa till det nya kontot utan att det kostar något.

– Man ska slippa leta fram gamla anskaffningskostnader, säger Ingemar Hansson och hoppas att regeringen ska ta till sig förslaget.

Regeringen presenterade det nya kontot i december, som en sparform utan krångel för den breda allmänheten. I förslaget som nu varit ute på remiss ingår också ändrade beskattningsregler för kapitalförsäkringar. Möjligheten att komma undan skatt ska täppas till.

Finansmarknadsminister Peter Norman räknar med att kontot ska ta en stor del av marknaden om det införs nästa år. Men remissrundan, som avslutas i dagarna, visar på en hel del kritik. En genomgång som exempelvis nyhetsbrevet Pensionsnyheterna har gjort visar att den vanligaste invändningen är att förslaget är för krångligt.

– Vi är egentligen positiva till idén men inte med den här utformningen, säger Pia Nilsson, vd i Fondbolagens förening som avstyrker förslaget.

– Man slipper inte deklarera och man får kvarskatt varje år, enligt våra beräkningar, säger hon.

Pia Nilsson tycker det är märkligt att departementet bara har räknat på ett enda exempel.

– Det är exakt och rätt uträknat. Men räknar man på fler fall blir det tydligt att sparformen inte lever upp till att bli så enkel som det beskrivs.

Fondbolagens förening föreslår i stället att regeringen tar ett helhetsgrepp på kapitalbeskattningen.

Bankföreningen tillstyrker tillsammans med Fondhandlareföreningen visserligen förslaget om det nya kontot, men har en del invändningar över utformningen.

– Vi är starkt emot att insättningar på kontot ska räknas med i skatteunderlaget, säger Marie Rosvall, skattejurist på Svenska bankföreningen.

– Reglerna säger också att om ”fel” papper har hamnat på kontot upphör det att gälla. Det tycker vi är ett för hårt straff, det kan vara svårt att avgöra om papper är tillåtna eller inte. Kontot bör få vara kvar när man har tagit ut de otillåtna pappren.

Både Svenskt Näringsliv och LO avstyrker förslaget; Svenskt Näringsliv anser att schablonbeskattningen av kontot egentligen är en förmögenhetsskatt. LO tycker att den nya skatten blir ”obegriplig”.

Varken Riksbanken eller Finansinspektionen yttrar sig om den nya sparformen. Konkurrensverket är positivt till förslaget men har invändningar när det gäller handelsplattformar.

Fakta: Så fungerar investeringssparkontot

Kontot ska finnas hos banker och värdepappersbolag.

Det blir lättare att flytta mellan olika aktier och fonder, eftersom vinster eller förluster inte måste redovisas. I stället schablonbeskattas kontot.

Förenklat räknas en schablonintäkt ut baserat på kapitalvärdet vid fyra tillfällen per år. Genomsnittsvärdet multipliceras med statslåneräntan plus 0,75 procentenheter. Denna schablonintäkt beskattas med 30 procent.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.