Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Krav på sänkt temperatur i de svenska kyldiskarna

Förvaras i +4 grader.
Förvaras i +4 grader. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Sverige är ett av få länder som låter butiker ha upp till 8 grader i kyldiskarna trots att maten då håller sämre. Konsument­föreningen i Stockholm och Kött och charkföretagen vill sänka temperaturen till 5 grader, samma nivå som de flesta andra europeiska länder har.

Kött, mjölk och andra kylvaror håller bättre ju kallare de förvaras. Livsmedelsverket rekommenderar­ hushåll att ha 4–5 grader i kyl­skåpet.

I livsmedelsbutiker är däremot maxtemperaturen plus 8 grader. Få länder i Europa tillåter lika höga temperaturer, de flesta ligger på mellan 4 och 6 grader.

– När man vet att mycket mat som förvaras i åtta grader skulle hålla nästan dubbelt så länge i fem grader så tycker vi att det är där temperaturen ska ligga, säger Louise Ungerth, chef konsument och miljö vid Konsumentföreningen i Stockholm.

Hon har i flera år arbetat för att temperaturen ska sänkas till högst plus 5 grader i hela kylkedjan.

– Producenterna håller med, men handeln anser att det blir för kostsamt att investera i kyldiskar som kan hålla lägre temperaturer, säger Louise Ungerth.

– Vi är generellt för att man håller nere temperaturen både i butik och hos konsumenterna, det bästa vore om temperaturen var 4 grader i hela kedjan, säger Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen.

En rapport från Naturvårdsverket i våras visade att sänkt temperatur innebär väsentligt längre hållbarhet. Dessutom växer ett antal sjukdomsframkallande bakterier betydligt bättre när temperaturen är högre.

– Salmonella och stafylokocker kan växa vid 8 grader men inte vid fyra. Listeriabakterier kan fort­farande växa vid 4 grader men ­växer då betydligt långsammare, vilket gör livsmedlet säkrare, säger Klara Båth, mikrobiolog vid Institutet för livsmedel och bioteknik AB, SIK.

Enligt lagen är det producentens ansvar att garantera varornas kvalitet och märka dem med lagringstemperatur och hållbarhetstid.

– Charkföretagen skulle kunna sänka temperaturen till 4 grader på förpackningarna men då finns risken att butikerna inte köper, säger Magnus Därth.

Handeln tycker att en sänkt temperatur innebär för stora kostnader.

– För några år sedan gjorde vi en undersökning inom svensk dagligvaruhandel och kom fram till att om vi skulle sänka temperaturen till 4 grader skulle det kräva en investering på 1,5–2 miljarder kronor, säger Mats Ovegård, kvalitetschef Ica Sverige.

Han säger också att många konsumenters kylskåp är för varma.

– Har vi då anpassat våra hållbarhetstester till 4 grader och konsumenten förvarar den varmare kommer produkten inte att hålla, säger Mats Ovegård,

Maxtemperaturen plus 8 grader lever kvar sedan tidigare nationella regler.

När en ny livsmedelslagstiftning kom 2006 valde Sverige bort möjligheten att lagstifta om temperaturer.

– Danmark har lagstiftat om plus 5. Här har branschen valt att behålla plus 8 grader för enkelhets skull, säger Louise Nyholm, livsmedelsverket.

Kött och charkföretagen och Konsumentföreningen i Stockholm vill att Livsmedelsverket agerar för sänkt temperatur.

– Jag tycker att Livsmedelsverket är flata. Även om det inte finns något stöd i lagen tycker jag att de kan peka med hela handen och säga åt branschen att hålla 4–5 grader, säger Louise Ungerth.

– Det behöver inte ske över en natt, men låt säga på tre års sikt.

Fakta:

Vissa varor som till exempel köttfärs, rökt och gravad lax ska redan i dag förvaras i +4 grader. Färsk fisk som inte är övertäckt med is och kokta kräftdjur vid plus 2 grader. Läs vilken temperatur som anges på förpackningen.

Förvara maten rätt hemma:

En bra temperatur i kylskåpet är +4–5 grader.

I frysen är –18 grader lagom.

Kött, chark, fisk och mejerivaror ska in i kylskåpet så fort som möjligt, gärna så kallt som möjligt.

De flesta grönsaker och en del frukt mår bäst i kyla. De kan vara kvar i förpackningen men låt den vara lite öppen så att det inte blir kondens.

Vissa frukter ska inte förvaras i kyl, men gärna svalt, cirka 12–15 grader. Det är bland annat: banan, ananas, gurka och aubergine.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.