Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kravbrev ska skickas till fildelare i Sverige

Hårdare tag är att vänta mot svenska fildelare.
Hårdare tag är att vänta mot svenska fildelare. Foto: Thomas Winje Øijord / TT

Inom ett par veckor får uppemot tusen svenska fildelare kravbrev på 2.000 kronor. Ett nytt företag har på uppdrag av rättighetsinnehavare i underhållningsbranschen jagat fram namnen bakom ip-adresser, där illegal fildelning konstaterats.

Det nystartade initiativet för att komma åt olaglig spridning av film, musik och andra upphovsrättsskyddade verk kallas Spridningskollen.

Bakom står inkassoföretaget Gothia. Uppdragsgivare är rättighetsinnehavare i film- och tv-branschen. Hittills har bland andra distributörerna Scanbox och Noble Entertainment skrivit avtal med de nya fildelningsjägarna.

Idén är att rota fram de ip-adresser varifrån man upptäckt att illegal nedladdning sker, hitta personerna bakom och därefter skicka kravbrev. Om personerna som fått kraven betalar går uppdragsgivarna inte vidare till domstol, framgår det av informationen på Spridningskollens sajt.

Och om de inte betalar?

– Man ställer ju ett krav, och om man får en invändning går man vidare till domstol, säger Gorgon Odenbark, talesperson för Spridningskollen.

Företaget började leta efter fildelare i våras och skannar just nu efter ungefär 150 film- och tv-titlar.

De första kravbreven skickas ut inom ett par veckor. I första skedet är det mellan 500 och 1.000 personer som berörs, enligt Odenbark. Till en början ska kravet vara 2.000 kronor, men det kommer att höjas längre fram.

– Under en uppstartsperiod har vi satt kraven ganska lågt. Det är i samförstånd med alla samarbetsparter. Vad det kommer att bli sedan vet jag inte, för den diskussionen har vi inte fört ännu. Det är beroende av hur uppdragsgivarna tycker att trenden ser ut.

– För uppdragsgivarna är nivån sekundär. Det viktigaste är att otillåten fildelning minskar, säger Odenbark.

Hittills saknas flera av de allra största filmdistributörerna bland uppdragsgivarna.

– Vi har under resans gång fått mycket intresse. Jag tror vi får fler och fler som vill vara delaktiga.

Lämnar verkligen internetoperatörerna ut namnen bakom ip-adresserna?

– De vägrar att lämna ut dem i första läget. Men då går vi till domstol. Och när vi gjort det har vi alltid fått rätt att få ut dem. Det kan ta några månader.

Irene Krohn, presschef på Telia, bekräftar att de är förpliktigade att lämna ut när domstol så beslutat:

– Vi måste följa lagen. När det finns ett domstolsbeslut bakom är vi skyldiga att lämna ut. Precis som alla operatörer.

Gordon Odenbark konstaterar att en allt större del av upphovsrättsproblematiken när det gäller film inte handlar om fildelning utan om att illegala sajter för så kallad strömning upprättas:

– Ja, men det är andra som fokuserar på dem, det gör inte vi, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.