Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kreab lobbar mot SD för näringslivets räkning

SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: Lotta Härdelin/DN

Ett av Sveriges tyngsta lobbyföretag, Kreab, har för näringslivets räkning bedrivit ett intensivt lobbyarbete riktat mot Sverigedemokraterna (SD), enligt Dagens Industri (DI)Enligt DI har uppvaktningen av SD redan gett resultat i en förändrad politik.

DI har i två dagar granskat hur näringslivet haft allt tätare kontakter med SD sedan valet i fjol. Det är också något som bekräftas av riksdagsledamoten Linus Bylund.

– Det är många kommunikationsbyråer och lobbygrupper av modell större som visar sitt intresse. Det var nu under våren 2015 som det började rulla på ordentligt, säger Bylund till DI.

Kreabs grundare och störste ägare är Peje Emilsson. Han har ett förflutet i Moderaterna och är grundare av Kunskapsskolan, Sveriges största friskola.

– Att man försöker påverka alla som är politiskt valda är en självklarhet, säger Emilsson till DI, utan att utveckla vad kontakterna har gått ut på.

Samma Peje Emilsson var en av ett 60-tal profiler inom svenskt näringsliv som i en undersökning i våras i DI, ville skrota Decemberöverenskommelsen (DÖ) DÖ utgör ett hinder för SD att få inflytande över budgeten, samtidigt som den ger Vänsterpartiet, som står utanför regeringen, makt över budgeten.

Enligt DI:s källor har Kreab kunnat påverka SD i en viktig fråga; vinster i välfärden, som partiet var emot tidigare. Sedan dess har de dock ändrat sig och stött alliansens krav på en ny utredning där premissen var att vinster ska tillåtas.

En näringslivsorganisation som inte sticker under stol med att de har konakter med alla partier i riksdagen om vinster i välfärden är Vårdföretagarna. Det gäller även SD.

– Vi har träffat Per Ramhorn (SD:s ledamot i Socialutskottet), vid två tillfällen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Däremot förnekar han att Vårdföretagarna har använt sig av Kreab eller någon annan konsult när det gäller att påverka politiker. Det sköter organisationen själv och Tenelius menar också att många politiker "mellan skål och vägg" delar Vårdföretagarnas uppfattning om vinster i välfärden.

– Men de hänvisar till den allmänna opinionen och säger till oss att de måste lyssna på sina väljare, tillägger Tenelius.

Därför har också Vårdföretagarna börjat bearbeta den allmänna opinionen på sociala medier. Och där har man tagit hjälp av "professionella krafter" som Tenelius uttrycker det.

Kreab förnekar på sin hemsida att företaget haft i uppdrag att ändra SD:s politik om vinster i välfärden. Däremot anser Kreab att "det finns skäl att ha kontakter med samtliga demokratiskt valda partier" och att det är vitkigt att nära följa svensk politik. 

Linus Bylund bekräftar dock att han har nära kontakt med Kreabs Sverigechef Markus Uvell.

– Vi umgås även halvt privat. Det är inget konstigt och vi behöver saker som de har. Det är företrädesvis faktaunderlag. Men det är väldigt lite som handlar om direkt lobbyism, säger Bylund till DI.

Bilder i text av Pressbild och TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.