Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kriget i Syrien kan leda till miljardvinst för rysk vapenexport

Foto: Olga Balashova/AP

Rysslands delaktighet i kriget i Syrien kan komma att leda till en miljardvinst. Landet hoppas att exponeringen från kriget ska leda till en kraftig ökning av vapenexporten.

Efter nästan ett halvår på plats, och cirka 9.000 utförda anfall, har Ryssland flugit tillbaka nästan alla bomb- och stridsplan från Syrien. Kostnaderna för krigföringen tror landet kommer betalas tillbaka mångdubblat på grund av den ”marknadseffekt” som kommit av deltagandet i kriget. Den ryska tidskriften Kommersant skrev i måndags att källor i den ryska regeringen, armén och vapenindustrin tror att tiden i Syrien kan leda till nya vapenkontrakt värda 6–7 miljarder dollar, uppger The Guardian.

Den ryska arméns insats i Syrien ska ha väckt intresse för den ryska vapenindustrin på flera håll. Länder som tidigare ska ha köpt sina vapen från USA och Kina – exempelvis Indonesien, Vietnam, Algeriet och Pakistan – sägs nu vara intresserade av att köpa bland annat ryska bomb- och stridsplan.

Kriget i Syrien ska redan ha haft ”extremt positiv” effekt på Rysslands vapenförsäljning enligt Ruslan Pukhov, ledare för landets analyscenter för strategi och teknologi.

– I grund och botten bevisade Ryssland att det har politisk vilja, landet har stake, för normalt sätt köper inte folk vapen från förlorare, säger han enligt The Guardian.

I december sade Sergei Smirnov, chef för den fabrik i Novosibirsk som tillverkar Suchoj-plan, till ryska tidskriften Vedomosti att Algeriet hade skickat en förfrågan på köp av ryska stridsplan. Det gällde Su-32, en exportversion av de stridsplan som använts i Syrien, Su-34.

– Nu, när våra plan bombar terrorister i Syrien från himlen, har prat om försäljning av Su-32-plan till Algeriet inletts på nytt (efter åtta år), sade han.

Kriget i Syrien sägs ha kostat Ryssland en halv miljard dollar. Analytiker menar dock att den egentliga prislappen kan vara två eller tre gånger högre, enligt The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.