Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kriminella köper droger med bitcoin

Den virtuella valutan bitcoin blir allt mer populär som betalningsmedel bland kriminella. I flera svenska rättsfall har bitcoin varit en bärande del i narkotikalangares affärer. I datorn hos en 23-årig man som dömdes i december hittades motsvarande en halv miljon kronor i valutan.

En ny valuta har växt fram på internet de senaste åren. Bitcoin, som den kallas för, delar ekonomer världen över. En del hyllar den som ett politiskt fritt betalningsmedel som är ett alternativ till traditionella valutor. Andra ser orosmoln. Ett av huvudargumenten mot bitcoin är att anonymiteten gör den idealisk som betalningsmedel bland kriminella.

DN kan nu visa att bitcoin har varit en bärande del av affärerna i minst sex narkotikamål i Sverige det senaste året. Vid flera tillfällen har de dömda gärningsmännen köpt och/eller sålt narkotika över internet och använt bitcoin som betalningsmedel. I ett mål i Haparanda tingsrätt dömdes fyra personer i december till fängelse för sin inblandning i en knarksmugglingshärva. När polisen gick igenom en dator som tillhörde en 23-årig man, som beskrivs som drivande i gruppen, hittades ett hundratal transaktioner och en stor summa bitcoin.

– Han har hanterat runt en halv miljon kronor. Sedan hur mycket av det som är en värdeökning är svårt att säga. Bitcoin har gått upp i värde väldigt mycket, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Mannens bitcoin förvarades i tre olika virtuella plånböcker på hans dator. Plånböckerna var krypterade och krävde lösenord för att ta sig in i. Precis som i de flesta andra fall som DN har tittat närmare på så hade handeln med drogerna skötts via sajten ”Silk road”, som stängdes ned i oktober. I likhet med traditionella försäljningssajter som Blocket fungerade Silk Road som en kontaktyta mellan säljare och köpare, fast med narkotika, vapen och kriminella tjänster. Användarnas identitet är svåra att spåra.

I Haparandafallet gav 23-åringen självmant upp lösenorden till sin virtuella plånbok. Hade han inte gjort det hade det varit svårt för polis och åklagare att lösa fallet, enligt Lindha Strömberg.

– Varför vi kom honom på spåren så pass bra var att han ändå erkände en hel del och berättade för oss. Annars är det jättesvårt att följa dem här och se vad de har handlat. Det är väldigt resurskrävande.

Bitcoin kan beskrivas som en krypterad datafil som används som betalningsmedel direkt mellan användare, oberoende av banker och finansiella institut. Rikskriminalpolisens IT-brottsavdelning har stött på flera fall den senaste tiden där kriminella affärer görs upp med bitcoin. Trenden är uppåtgående.

I USA har diskussioner om bitcoin som betalningsmedel för kriminella pågått under flera år. I ett uttalande 2012 slog FBI fast att ”om Bitcoin stabiliseras och växer i popularitet kommer det att bli ett allt mer användbart verktyg för olika illegala aktiviteter utanför cyber­sfären”.

Mats Henricson, ordförande för Bitcoinföreningen, tror inte att bitcoin kommer att växa till att bli ett konkurrerande alternativ till kontant handel för narkotikahandel.

– Visserligen kan man ju betala anonymt men du ska ändå få hem ett paket med posten med de här grejerna. Det skulle åtminstone göra mig ganska nervös. Den delen försvinner ju inte bara för att man betalar med bitcoin.

Fallet i Haparanda var det första som åklagaren Lindha Strömberg stött på där bitcoin använts för att göra upp narkotikaaffärer. Hennes bedömning är ändå densamma som FBI:s:

– Jag tror att det här kommer bli vanligare. Det är mycket säkrare att göra upp på det här sättet än att gå genom tullen. Det här att man går igenom tullen med en väska är nog på utdöende, säger Lindha Strömberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.