Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Krisapp vinner myndigheternas hackaton

Vinnarlaget från vänster: Marcus Kempe, Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg.
Vinnarlaget från vänster: Marcus Kempe, Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg. Foto: Ann-Katrin Hallin

En krisapp som visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp tog hem segern i helgens evenemang ”Hack for Sweden”som arrangerades av tretton myndigheter.

Ett 20-tal lag fanns på plats i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm för att under några intensiva timmar skapa mobila applikationer och tjänster på ett kreativt sätt och till nytta för allmänheten.

På söndagen korades det vinnande laget: Marcus Kempe, Heiti Ernits, Mats Törnberg och Per-Olov Jernberg.

Juryns motivering lyder: ”En tjänst som på ett nyskapande sätt visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp.”

– Det var väldigt oväntat. Vi hade ingen aning om att vi skulle vinna, konkurrens har varit väldigt hård, säger Heiti Ernits.

Idén till krissimuleringsappen fick de efter en olycka i Borås kommun förra veckan som gjorde att dricksvattnet förorenades.

– Kommunen hade svårt att se var föroreningen hade spridit sig och hur det påverkade miljön. Då tyckte vi att det skulle vara spännande att ta fram en krissimuleringsapp, säger Heiti Ernits.

Tanken är att man genom appen ska kunna simulera vad som händer i miljön och hur farliga ämnen sprids i landskapet och vattendragen, till exempel kemikalier från en vält lastbil. Informationen ska sedan både myndigheter och medborgare kunna ta del av.

Priset innebär att laget får åka på en konferens för mobila applikationer i Berlin och presentera sitt bidrag på Kartdagarna.

Men just nu längtar killarna mest efter att få sova.

– Det har varit spännande, men vi har inte sovit mycket. Vi får fira segern med en kopp kaffe och sedan krypa till sängs, säger Heiti Ernits och skrattar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.