Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Krisen kan sänka pensionerna

Turbulensen i världsekonomin kan innebära sänkta pensioner. Anledningen är att den så kallade bromsen slår till när tillväxten minskar och värdet i pensionsfonderna sjunker. I år kan deras aktieportföljer ha minskat i värde med cirka 50 miljarder, visar DN Ekonomis beräkning.

– Risken finns att pensionerna kommer att behöva räknas ner 2013, men det går inte att säga hur stor den är, säger Ole Settergren, chef för pensionsutvecklingsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Han tonar dock ned fallande börsers betydelse för om bromsen slår till eller inte. AP-fonderna förvaltar i dag ungefär 12 procent av inkomstpensionen och av deras placeringar är drygt hälften aktier och resten räntepapper.

– Störst påverkan har den generella ekonomiska tillväxten i Sverige, säger Ole Settergren och förklarar att den allra största delen av inkomsterna i pensionssystemet kommer från pensionsavgifterna. Och dessa är en direkt spegling av totala lönesumman till löntagare.

Med andra ord; om ekonomin börjar gå sämre och arbetslösheten ökar sjunker inkomsterna i pensionssystemet och då ökar risken för att bromsen slår till.

Senast detta skedde var i samband med finanskrisen 2008. Förutom att AP-fondernas värde minskade, sjönk även avgiftsflödet in i pensionssystemet kraftigt och utlöste balanssystemets broms.

Finansminister Anders Borg vill inte kommenteras den risken.

– Det är alldeles för tidigt att svara på, säger han.

Enligt DN:s genomgång var det sammanlagda aktievärdet vid årsskiftet 468 miljarder kronor. Med en 19-procentig nedgång på Stockholmsbörsen och cirka 6 procent på världens börser innebär det att aktiekapitalet kan ha krympt med ungefär 50 miljarder hittills i år.

Fonderna kompenserats i någon mån av plusavkastning på räntepapper.

Företrädare för AP-fonderna är mycket förtegna om hur de hanterat världens börsras, men Första AP-fonden berättar att de förändrat sin investeringsmodell.

– Vi har blivit mer flexibla och har nu större frihet att göra förändringar än andra placerare. I år har vi också gjort större förändringar än tidigare år, säger Ossian Ekdahl, kommunikationschef på Första AP-fonden.

– Vi vill inte avslöja våra resultat ännu, men jag kan säga att vi blivit mindre beroende av index.

Tredje AP-fonden vill inte uttala sig om de gjort några förändringar i sin aktieportfölj . DN Ekonomi har utan framgång sökt talespersoner för Andra och Fjärde AP-fonden .

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.