Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/krisen-minskar-bankernas-bolanemarginaler/

Ekonomi

Krisen minskar bankernas bolånemarginaler

Bankernas bolånemarginaler har pressats nedåt till den lägsta nivån på sex år i coronakrisen, visar beräkningar från Finansinspektionen (FI). Högre finansieringskostnader driver utvecklingen.

TT Text

I slutet av mars låg bolånemarginalen i genomsnitt på 1,29 procent, vilket kan jämföras med 1,37 procent vid årsskiftet.

Bankernas utlåningsränta steg med nästan 0,10 procentenheter efter det att Riksbanken i december höjde styrräntan med 0,25 procentenheter till noll.

”Bankernas finansieringskostnad för bolån har ökat mer än så. Coronarelaterad turbulens på de finansiella marknaderna har bidragit till att öka finansieringskostnaden under slutet av första kvartalet”, skriver FI.

Kapitalkostnaderna för bankerna har minskats något i krisen sedan FI sänkt kraven på så kallade kontracykliska buffertar till noll, från att tidigare ha legat på 2,5 procent.

Bolånemarginalen som FI har räknat fram gäller nytecknade bolån med tre månaders bindningstid. Den räknas ut genom att dra bort bankernas finansieringskostnader från vad de tar ut i ränta i genomsnitt.

Läs mer: Bostadspriserna föll i april