Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Krisen slår mot krisfonden

Det saknas hundratals miljarder euro i eurozonens krisfond EFSF, om den ska kunna stödja länder som Italien och Spanien.

Fonden har till följd av skuldkrisen börjat få svårt att finansiera sig till rimliga kostnader.

EFSF var tänkt som en brandvägg, med minst 1 000 miljarder euro i stridskassan. Den skulle hejda skuldkrisen och rädda banker i blåsväder.

Men nu verkar fonden själv ha drabbats av just den räntefrossa den skulle rädda andra ifrån.

– Enligt vår grova planering tar vi upp nästa obligationslån tidigt nästa år. För att det ska bli aktuellt att göra något i år måste marknaden förbättras, säger Chrisof Foche, presschef på EFSF, till TT.

Beskedet lämnas sedan EFSF den 7 november betalade 3,59 procent i ränta på ett tioårigt obligationslån, avsett för stöd till Irland. Räntan är dubbelt så hög som den EFSF:s viktigaste garantländer, som Tyskland och Nederländerna, betalar för obligationslån med samma löptid.

Italien och Spanien är redan på väg att straffas ut från kreditmarknaden och trycket har i och med det även ökat mot andra euroländer, som Belgien, Frankrike, Slovakien och Slovenien — för att nämna några exempel.

Samtidigt står det klart att EFSF inte har lyckats locka till sig de privata och offentliga fondförvaltare som man räknade med på toppmötet den 26 oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.