Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/krisexperten-om-sas-strejken-finns-ingen-given-syndabock/

Ekonomi

Krisexperten om SAS-strejken: Finns ingen given syndabock

Foto: Henrik Montgomery

Trots att pilotstrejken kan ha kostat SAS minst en halv miljard kronor lär bolagets förtroendekapital och varumärke inte drabbas avsevärt av strejken.

– Konsekvenserna är hanterbara, säger Charlie Stjernberg, kriskommunikatör på Prime. 

Rätta artikel

SAS vd Rickard Gustafson var lättad efter att strejken var avblåst. Samtidigt konstaterade han att bolagets kundkapital inte stärks när man inte lever upp kundlöftet.  

Men Charlie Stjernberg, kriskommunikatör på Prime, bedömer inte att SAS ur ett rent varumärkesperspektiv kommer att drabbas avsevärt mycket. 

– Konsekvenserna är hanterbara. När SAS var nära konkurs 2012 sopade man banan med facket. Då ägde SAS spelfältet. Pilotföreningen har tagit tillbaka en del mark och det är betydligt jämnare nu, säger han. 

Charlie Stjernberg, kriskommunikatör på PR-byrån Prime. Foto: pressbild

För att SAS förtroendekapital ska påverkas krävs det mer tydlighet i vems fel det hela är, menar Charlie Stjernberg. 

– Det finns ingen given syndabock. Konsekvenserna kommer förmodligen inte bli särskilt långsiktiga. Min uppfattning är också att bilden av piloter som en privilegierad grupp har justerats något till favör för just piloterna i samband med strejken, säger han. 

En annan aspekt som han tror kan vara till SAS fördel är att strejken inte inträffade under en av årets mer resintensiva perioder. 

– Det som kan ställa till bekymmer är om det ändå skulle finnas ytterligare missnöje från parterna om avtalet. Ett problem som kan uppstå i långdragna förhandlingar är när det inte finns ett tydligt stopp, säger Charlie Stjernberg och fortsätter:

– Om det uppstår en allmän uppfattning att ett företag alltid är involverat i konflikter så är risken stor för att förtroendet påverkas rejält. Men där är inte SAS ännu. 

Enligt beräkningar från danska Sydbank har SAS förlorat mellan 60-80 miljoner kronor per dag under strejken.

– Vi kan se en förlust på närmare 500 miljoner kronor. Om det visar sig att resenärerna även har rätt till kompensation kan den totala summan landa på mellan 1-2 miljarder kronor, säger Jacob Pedersen, aktieanalyschef till DN.

SAS aktiekurs lyfte nio procent på Stockholmsbörsen i torsdagens handel. Under fredagseftermiddagen hade den sjunkit med drygt 3,5 procent.

Ett tydligt kostnadsbesked beräknas komma den 28 maj när SAS släpper sin kvartalsrapport. 

Under 2018 gjorde SAS en vinst före skatt på 2.041 miljoner kronor. 

Läs även: Inställda SAS-avgångar trots avtal

Läs även: Biljettpriserna kan sjunka efter strejken

Andreas Lindberg: SAS har ett stort arbete framför sig med att minimera skadan