Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/krismote-for-att-radda-euron/

EKONOMI

Krismöte för att rädda euron

Bild 1 av 4 Högst på dagordningen vid EU-toppmötet som börjar i dag är den finanspakt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver.
Foto: Odd Andersen / AFP
Bild 2 av 4 Storbritanniens premiärminister David Cameron orsakade kris vid förra EU-toppmötet när han la sitt veto mot en grundlagsförändring.
Foto: Peter MacDiarmid / AFP
Bild 3 av 4 För Fredrik Reinfeldt och andra icke euroländer är det viktigt att få delta i framtida eurotoppmöten i utbyte mot att delta i finanspakten...
Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Bild 4 av 4 ...något Frankrike med president Nicolas Sarkozy i spetsen varit motståndare till.
Foto: Charles Platiau / AFP

EU-ledarna väntas utlova både piska och morot för att försöka lösa den ekonomiska krisen när de möts på måndagen. Piskan ska de använda på sig själva för att tvinga sig att hålla bättre ordning på statens finanser. Moroten ska locka fram ekonomisk tillväxt och nya jobb.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.