Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kritik mot läxhjälpsavdrag

Föräldrar ska från nästa år kunna få skatterabatt på privat läxhjälp till barnen. Men såväl Skatteverket som Lärarnas Riksförbund är kritiska.

Förslaget om att läxhjälp i hemmet uttryckligen ska omfattas av skattereduktionen för hushållsnära tjänster, det så kallade rut-avdraget, finns i en promemoria från finansdepartementet.

Skatteverket avstyrker förslaget i ett yttrande. Enligt verket är det viktigt med stabila regler och det är inte klart "att de nya reglerna kommer att innebära mindre kontroll- och gränsdragningsproblem.

Lärarnas Riksförbund tycker att förslaget är knepigt.

– Det blir kanske ofta föräldrar med bäst ekonomiska förutsättningar som utnyttjar det, i villaförorter som Danderyd och Limhamn, säger Mette Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Redan i dag använder många rut-avdraget när det gäller läxhjälp i hemmet. Orsaken är att avdraget omfattar barnpassning.

Ett problem är att om det arbete som görs normalt inte utförs av hushållet själv eller om det kräver specialistkunskaper ger det ingen rätt till skattereduktion. Skatteverket skriver i sitt yttrande att om det ska införas en reduktion för läxhjälp bör det klargöras att det inte ska avse en specialisttjänst.

Finansdepartementets förslag, som ska gälla både för elever i grundskolan och på gymnasiet, beräknas kosta staten 10 miljoner kronor 2013, 20 miljoner 2014–16 och därefter 30 miljoner kronor om året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.