Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kritiker sågar flygskatten: ”Negativ för tillväxt och turism”

Foto: Hilda Arnebeck

En riksdagsmajoritet och flera S-distrikt i Norrland riktar hård kritik mot utredningsförslaget att införa en flygskatt 2018. Kritikerna anser att det skulle få negativa effekter både för svensk ekonomi och utländsk turism.

Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå och ordförande i branschföreningen Svenskt flyg, sågar sina partikamrater i regeringskansliet.

– En flygskatt försvårar definitivt norra Sveriges nöjligheter att erbjuda en konkurrenskraftig tillvaro för hushåll, individer och affärsresenärer och inte minst turismen som vi äntligen fått fart på, säger Niklas Nordström.

Han menar att regeringen i stället skulle satsa pengar på att få fram ett klimatvänligare flygbränsle.

– Man ska hellre bejaka teknikutveckling än införa en skatt. I alla länder där det prövats har det haft negativa effekter, säger Nordström.

 

I alla länder där det prövats har det haft negativa effekter

 

Att en flygresa Luleå- Stockholm tur och retur föreslås beläggas med en skatt på 160 kronor, medan en resa fram och tillbaka mellan Stockholm och Kanarieöarna bara skulle bli 80 kronor dyrare kallar han ”helt absurt”.

Foto: TTTongångarna är liknande från Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

– Jag är mycket skeptisk till idén att Sverige ensidigt ska införa en flygskatt som påverkar svenskar och svenska företag negativt, säger Ulf Kristersson.

Han medger ändå att regeringen, trots att de borgerliga och Sverigedemokraterna i riksdagens trafikutskott i tisdags enades om ett tillkännagivande mot flygskatten, kommer att kunna driva igenom den eftersom en sådan skattehöjning ligger inom budgeten.

– Vi har en budgetordning som är sådan, säger Ulf Kristersson.

Centerpartiet anser att en flygskatt får liten klimatpåverkan.

– Det framstår mer som ett sätt komma ner i vanligt folks plånbok maskerat som klimatpolitik, säger Anders Åkesson (C), talesperson i infrastrukturfrågor, i ett pressmeddelande.

Foto i text: TT

Mer om flygskatten

• Finansministern räknar med att få igenom flygskatten
Finansminister Magdalena Andersson (S) räknar med att flygskatten går att driva igenom i riksdagen eftersom skattehöjningar ligger i budgeten. Det säger hon till DN efter att flygskatteutredningen lagts fram på onsdagen.

• Utredning föreslår att flygskatt införs 2018
En flygskatt på mellan 80 och 430 kronor ska införas 2018. Det föreslår en statlig utredning som på onsdagen lämnades över till finansminister Magdalena Andersson (S). 

• Kritiker sågar flygskatten
En riksdagsmajoritet och flera S-distrikt i Norrland riktar hård kritik mot utredningsförslaget att införa en flygskatt 2018. Kritikerna anser att det skulle få negativa effekter både för svensk ekonomi och utländsk turism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.