Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kritikerstorm mot Jens Spendrup efter feministuttalande

Foto: TT

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrups uttalanden i Ekots lördagsintervju i helgen har lett till debatt. I intervjun slår Spendrup fast att han inte vill se kvotering till bolagsstyrelser - och att han inte är feminist. ”Vilka kompetenskrav ställdes vid den rekryteringen?”, frågar sig Veckans Affärers Camilla Wagner.

Jens Spendrups raka uttalanden i Ekots lördagsintervju fick sannolikt en del lyssnare att sätta kaffet i vrångstrupen. Jens Spendrup svarade bland annat ja på frågan om bristen på kvinnor i företags styrelser beror på att det finns för få kompetenta kvinnor. Svenskt näringslivs ordförande slog även fast att kvinnor inte ska kvoteras in i bolagsstyrelser.

– Absolut inte. Vi lever i en global ekonomi där vi konkurrerar med företag i hela världen. Om vi har restriktioner då försämrar vi vår konkurrenskraft, sade han.

Spendrup får även frågan om han är feminist.

– Nej, svarar han.

Ekot: Varför inte?

– Jag är inte klar med vad det innebär, jag tycker inte om ismer över huvudtaget. På min tid när jag gick i skolan var det kommunism som var väldigt populärt bland vissa av mina kompisar. Och socialism. Jag har aldrig passat in i någon ism över huvudtaget. Inte heller feminismen.

Ekot: Men kan man jämföra feminism med kommunism?

– Jag är humanist. Det är väl den enda ismen som jag kan identifiera mig med.
Kritiken har inte låtit väntat på sig. Såväl på Twitter som i flera medier får Spendrup svar på tal.

Veckans Affärers jämställdhetsprofil Camilla Wagner går i sin blogg till angrepp mot styrelseordförandens svar:

”Han vet inte vad feminism är, men vet bestämt att han inte är det med den enkla förklaringen att han inte gillar ord som slutar på ism. Vi får väl anta att han också förkastar liberalism, protestantism, kapitalism, monoteism och nyklassicism mm. Om Jens Spendrup mot förmodan läser det här så ska jag förtydliga. Feminism är enligt SAOL: Rörelse för kvinnors jämställdhet med män."

Wagner skriver vidare:

”Den verkliga frågan är vad det innebär för Sveriges konkurrenskraft att vi har en så omedveten ordförande på Svenskt Näringsliv. Vilka kompetenskrav ställdes vid den rekryteringen?”.

Även Lina Thomsgård, som ligger bakom Rättviseförmedlingen, har reagerat på Jens Spendrups uttalanden. På Twitter skriver hon:

”Men Jens Spendrup, ditt praktfiasko".

”Trött på att makthavare inte har bättre koll på feminism än att de avfärdar den med "jag är humanist/moderat". SKÄMMES. Ni har ett ansvar att ha bättre koll än så. Er position KRÄVER det. Reinfeldt och Spendrup, läs varsin bok why don't you.”

På Twitter har hashtaggen #JensLista startats för att tipsa Jens Spendrup om kompetenta kvinnor i näringslivet.

Camilla Wagner ser å sin sida politiska öppningar efter Spendrups uttalande. Hon konstaterar att han i sina svar slår fast Svenskt näringslivs officiella hållning i frågan, vilket borde öppna för att regeringen tar krafttag.

”För oss som är både feminister och kvoteringsförespråkare är Jens Spendrup en gudagåva. Ingen i regeringen kommer att kunna låta bli att lagstifta när näringslivets makthavare så här flagrant avslöjar varför det inte händer något”, skriver Camilla Wagner.

DN har sökt Jens Spendrup via Svenskt Näringsliv för en kommentar.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.