Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kritiserade-gruvbolaget-utreds-for-felaktig-information/

Ekonomi

Kritiserade gruvbolaget utreds för felaktig information

Byn Bento Rodrigues förstördes av en brusten damm 2015. Foto: Douglas Engle/Australfoto

Brasilianska Vale kan ha vilselett myndigheterna när gruvbolaget uppgav att man stängt flera farliga dammar. Detta sedan två av bolagets större dammar brustit och dödat minst 240 människor på fyra år. Nu utökar åklagarsidan utredningen mot Vale. Hela utredningen om olyckan ska vara klar inom några dagar.

Det var vid en presskonferens, bara dagar efter det att en damm brustit väster om storstaden Belo Horizonte den 25 januari i år, som Vales dåvarande chef Fabio Schvartsman slog fast att bolaget stängt nio dammar som ansågs farliga efter en tidigare katastrof 2015 då 19 människor dött nära staden Mariana.

Men uppgifter visar att gruvbolaget inte vidtog de åtgärder som det borde ha gjort efter det att byn Bento Rodrigues förstörts av en brusten damm den 5 november 2015. De dammar som bolaget pekade ut var inte av den farliga typen, skriver Reuters.

Fem veckor efter Fabio Schvartsmans uttalande fick nyhetsbyrån en lista på de nio dammarna som Vale då påstod hade stängts sedan Marianakatastrofen. Fem av dem var mindre dammar och fyra av en annan typ. Men en oberoende expert som gått igenom listan för nyhetsbyråns räkning konstaterar att ingen av dem var av den typ som kunde anses som farliga och som borde ha stängts.

En damm som inte fanns på listan var Brumadinhodammen som kom att kräva minst 240 människors liv när den brast.

Schvartsmans påstående om de stängda dammarna blir nu föremål för en utredning, skriver Reuters. 

– Det pratades mycket om att vidta åtgärder för att undvika att det som hände vid Mariana skulle upprepas, men det var bara prat, säger en källa till Reuters.

Vale har svarat på kritiken med att bolaget gjort uttalandet ”i god tro” och att man gjort mycket för att förhindra att katastrofen vid Mariana skulle inträffa igen.

Fabio Schvartsman avgick i mars i år. I juli beslutade en domstol att Vale ska betala motsvarande en miljard kronor i skadstånd till de arbetare som påverkades av olyckan.

Sent på tisdagen svensk tid meddelade också åklagarsidan att man inom bara några dagar kommer att vara klar med hela utredningen kring vad som orsakade dammolyckan i januari. 

– Den skyldige kommer att ställas inför rätta, säger åklagaren Antônio Sérgio Tonet enligt Reuters.